Deze relatief koele regio in het zuiden van Australië is zeer geknipt om een flinke scheut finesse en fraîcheur toe te voegen aan de karakteristieke kracht van Australische wijnen. De wijnen uit de regio genieten naam en faam omdat ze lekker én levendig zijn.
The Adelaide Hills is Australia’s most vibrant cool climate wine region. It is acknowledged internationally for its distinctive premium wines, viticulture and stunning scenery. The region is located in the Mount Lofty Ranges east of Adelaide, the capital city of South Australia. Stretching in a narrow band approximately 70km long, the highest vineyards are situated […]
Deze Valpolicella wijnen hebben duidelijk een zoet mondgevoel, wat regelrecht tegen de traditionele stijl ingaat. Men laat hierbij de druiven na de oogst eerst gedurende 100 à 120 dagen drogen op rieten matten of in plastic geperforeerde bakjes in geklimatiseerde lokalen.
Arlanza is een DO in de regio van Castilla y Leon, ten noorden van Spanje (binnenland).
Barbaresco is een Italiaanse rode wijn uit Piëmonte. De wijn wordt beschouwd als een van de mooiste van Italië en kent een heel lange geschiedenis. De wijn ontving in 1980 de DOCG-status. Barbaresco is altijd een droge, stille rode wijn. De wijn wordt geproduceerd in de provincie Cuneo in de gemeenten Barbaresco, Neive, Treiso, San Rocco en Alba. Er bestaat ook barbaresco riserva.
"Il" of "la" Barbera, zoals deze druif traditioneel door de Piemonteese wijnbouwers werd genoemd, bezit een even bruusk en pretentieloos karakter als deze vrijmoedige en robuuste rode wijn, en is een van Italiës meest gekende en sterkst gewaardeerde wijnen omwille van zijn generositeit en kracht.
Barbera d’Asti is een bijzonder uitgestrekte appellatie binnen Piëmonte, die zowel in de provincies Asti als Alessandria ligt. Binnen Barbera d’Asti vind je zowel lichte, fruitige en soepele als diepe en geconcentreerde wijnen. De constante is wel dat ze allemaal een frisse aciditeit bezitten en heel goed passen bij de heerlijke lokale charcuterie en vleesgerechten
DOCG Barolo blijft samen met DOCG Barbaresco de bekendste appellatie van Piëmonte. Deze herkomstbenaming schrijft exclusief nebbiolo voor in haar wijnen, de wijngaard die de druiven levert is dan ook van cruciaal belang.
Barossa Valley is gelegen in Zuid Australië. Barossa Valley wordt gezien als de thuisbasis van de Australische wijn. Meer dan 70 procent van alle exportwijnen van Australië worden hier geproduceerd. Er zijn ruim 270 wijnboerderijen in dertien wijngebieden.
Beaumes-de-Venise heeft een ietwat vreemde status in de classificatie van de Rhône wijnen. Vooreerst heb je de AOC Beaumes-de-Venise voor de vin doux naturel. Deze aparte AOC zal hier niet besproken worden. Vervolgens heb je de AOC Côtes du Rhône Villages Beaumes-de-Venise. In 2005 werd hierin verandering gebracht om de rode wijn als een volwaardige cru te aanzien en hem de status AOC Beaumes-de-Venise toe te kennen.
Wijn uit Bierzo is een overgang tussen de lichte wijnen uit Galicia en de zwaargewichten uit de Duero vallei.
Het belangrijkste aanplantgebied voor Brachetto is momenteel de omgeving van Acqui Terme, het productiegebied van de Brachetto d’Acqui, die zelfs een DOCG status heeft gekregen. Deze bestaat zowel als een licht mousserende frizzante (1-3 bar) als een mousserende (>3,5 bar) spumante variant, die eigenlijk altijd zoet of licht zoet is. In beide gevallen wordt de wijn gemaakt door de fermentatie te stoppen voordat alle suiker vergist is tot alcohol, en Brachetto heeft dan typisch ook een laag alcohol gehalte van maar 5 tot 7 %. Deze manier van wijnmaken vertoont veel overeenkomsten met die van de Moscato d’Asti, zodat de Brachetto ook wel de “rode Moscato” genoemd wordt.
De Brunello di Montalcino is een rode wijn die in 1967 de zevende wijn werd in Italië met de beschermde herkomstbenaming DOC. In 1980 realiseerde men de status van DOCG. De productiezone is beperkt tot Toscane, op het grondgebied van de gemeente Montalcino in het zuiden van de provincie Siena. De Brunello di Montalcino is (samen met Barolo, Barbaresco en Franciacorta) de meest gewaardeerde en duurst betaalde Italiaanse wijn. Een fles van een goed jaar kan honderden euro's kosten.
Cahors is een rode AOC-wijn uit het gelijknamige stadje in het zuidwesten van Frankrijk. Het is het oudste wijngebied van dit land. De voornaamste druif die voor Cahors-wijn wordt gebruikt is de (blauwe) Auxerois ook wel Cahors-druif. In Frankrijk beter bekend als Malbec of Côt. Overige druivensoorten zijn Merlot en Tannat.
Het wijngebied Cairanne ligt in het departement Vaucluse, aan de voet van het bergdorp Cairanne, zeventien kilometer ten noordoosten van Orange, ten westen van Rasteau en op tien kilometer van Gigondas. Het heeft zich sedert de 15e eeuw uitgebreid in de richting van Plan de Dieu en de vlakte van Aigues. Cairanne is een dorpje van nog geen duizend inwoners waar zeker 70% van de bewoners iets te maken heeft met de wijnbouw.
Calatayud is een gemeente in de Spaanse provincie Zaragoza in de regio Aragón met een oppervlakte van 154 km².
Campo de Borja heeft zijn D.O.-status in 1980 gekregen en is een vrij klein gebied in het noorden van Spanje in het meest westelijk glegen deel van Aragón. De wijnen zijn stevig en krachtig met uitgesproken fruitige aroma's.
DOC Cannonau di Sardegna is een appellatie in Sardinië die het volledige gerondgebied van het eiland beslaat. Een perfecte speeltuin voor de wijnmakers, maar de wijnliefhebber kan dus nog weinig opmaken uit wat hij op een wijnetiket leest.
Cariñena is de grootste en oudste D.O. in Aragon en heeft in 1932 zijn D.O. status gekregen. De D.O. dankt zijn naam aan de druivensoort die in Noord-Spanje Mazuelo wordt genoemd en in Frankrijk Carignan heet. In Spanje beslaat de Cariñenadruif slechts 6% van het totale wijngaardoppervlak. In Rioja wordt de druif gewaardeerd vanwege de hoge zuurgraad, terwijl de Fransen hem om dezelfde reden afkeuren. In Frankrijk is het immers minder warm dan in Spanje waardoor de druif minder gelegenheid krijgt zijn zuren af te bouwen. De wijnen van Aragon hebben lange tijd een wat stoffig imago gehad, maar daar komt nu verandering in. Een belangrijk element in die ontwikkeling is de grote ijver die bepaalde bodegas in Cariñena en Campo de Borja gedurende vele jaren getoond hebben om de kwaliteit van hun wijn te verbeteren en hem onder de aandacht van een groter publiek te brengen. Enkele bodegas uit dit gebied hebben het recht verworven om naast hun stille wijnen ook Cava te maken.
Het Oostenrijkse wijndistrict Carnuntum ligt ten Oosten van Wenen, tegen de Slowaakse grens. Er werd al in de Romeinse tijd wijn gemaakt. De grond - met veel leem, kalk en löss - de overvloedige zonneschijn, beschutting van het leithagebergte en de warme wind van de Noord-Hongaarse vlakte bieden mooie omstandigheden voor rode wijnen.
De centrale Californische kustregio strekt zich uit van San Francisco, via Monterey tot Santa Barbara, ongeveer zes uur rijden langs Highway 101, die de Franciscaner monniken “El Camino Real” (de koninklijke weg) noemden. Er zijn vele wijnhuizen te vinden in de valleien van Livermore Valley, Santa Cruz Mountains, Monterey County, Paso Robles, San Luis Obispo County en Santa Barbara County.
De Central Valley is gelegen tussen de heuvelrug aan de kust en de westelijke kant van het Sierra Nevadagebergte. Het is het landbouwhart van Californië. De twee belangrijkste snelwegen, Interstate 5 en Highway 99, verbinden de geschiedenisrijke steden met het vruchtbare platteland. Wijndruiven worden voornamelijk verbouwd rond Lodi en in de San Joaquin Valley
De Chablis produceert hoofdzakelijk witte wijn van Chardonnay. De Chablis kent een Grand Cru- en een Permier Cru-klassificatie.
De wijngaarden van Chablis zijn de meest noordelijkste van de Bourgogne. Ze liggen in het departement Yonne, volledig geïsoleerd van de overige. Dat Chablis tot de Bourgogne behoort, is min of meer toevallig. Want wat ligging, klimaat en bodem betreft zou het net zo goed bij de Champagne kunnen behoren.
De wijngaarden van Chablis zijn de meest noordelijkste van de Bourgogne. Ze liggen in het departement Yonne, volledig geïsoleerd van de overige. Dat Chablis tot de Bourgogne behoort, is min of meer toevallig. Want wat ligging, klimaat en bodem betreft zou het net zo goed bij de Champagne kunnen behoren.
La Champagne is het meest noordelijke wijngebied van Frankrijk. Met z'n koele klimaat en kalkrijke krijtbodem heeft het de ideale omstandigheden voor de productie van 's werelds beroemdste mousserende wijn, le Champagne. Voor stille wijnen is het hier eigenlijk al te koud, al was de faam van de streek daar ooit juist wel op gebaseerd. Rode zelfs!
De wijngaard strekt zich uit over 2 gemeenten in het departement Loire, Saint-Michel-sur-Rhône en Vérin, op de rechteroever van de rivier. Het opmerkelijk van de appellation is dat deze slechts bestaat uit één château dat één eigenaar kent. Dit verschijnsel wordt cru monopole genoemd. Grillet ligt als een enclave binnen de appellation Condrieu.
Châteauneuf-du-Pape is sedert 1936 geklasseerd als AOC voor rode en witte wijnen. Het alcoholpercentage moet minstens 12,5% bedragen. De opbrengst mag maximaal 35 hectoliter per hectare opleveren. De druiven mogen alleen met de hand geoogst worden.
Chianti is een rode wijn die zijn naam ontleent aan het gelijknamige wijnbouwgebied in Toscane (Italië), ten zuiden van de stad Firenze. Tegenwoordig worden chiantiwijnen in een groter deel van Toscane gemaakt in een gebied dat zich uitstrekt van Pisa tot Arezzo. Deze wijnstreek meet van noord naar zuid 160 km en is daarmee groter dan de Bordeaux in Frankrijk. In 2004 werd meer dan 1 miljoen hl wijn geproduceerd.
Chusclan werd sedert 1947 Côtes du Rhône Chusclan genoemd en in 1967 geklasseerd als Côtes du Rhône Villages Chusclan voor de rosé wijnen en in 1971 voor de rode wijnen. Het alcoholpercentage moet minstens 12,5% bedragen voor de rode en 12% voor de witte en rosé wijnen. De opbrengst mag maximaal 42 hectoliter per hectare opleveren. Het decreet erkent volgende appellaties: AOC Côtes du Rhône Villages Chusclan rouge en rosé.
Cigales is een klein, slaperig stadje dat wordt gedomineerd door een prachtige kerk op een klein, loofrijk plein en omringd door droge velden waar hier en daar gekke schoorstenen uitsteken. Deze schoorstenen zijn luchtkanalen voor de kelders, 10 meter onder de grond, waar de temperatuur constant is en kunsthars-betonnen vaten staan, waar de wijn rust tot de ' bodeguero' beslist dat de tijd voor botteling is aangebroken. De kelders zijn minstens 100 jaar oud en doen dienst als vermaak en opslagplaats. Vooral tijdens de middaghitte in de zomer (40ºC), vormen ze een prima plaats om een lunch met pan castellano, chorizo, lomo, jamón serrano en de plaatselijke kaas te nuttigen. Die heerlijke lunch wordt weggespoeld met wijn, die ter plekke uit de vaten wordt getapt.
Clare Valley is één van de oudste wijnregio's van Australië. Het meest bekend om zijn Riesling wijnen. Het ligt in Zuid-Australië, 120km ten noorden van Adelaide. Deze regio telt zo'n 40 wijnhuizen.
De wijngaarden van Columbia Valley liggen in de regenschaduw van de Cascade Mountains. Per jaar krijgen ze 20-30 cm neerslag, een minimale hoeveelheid, waardoor men irrigatie moet toepassen om de kwaliteit van de druiven te kunnen garanderen.
Condrieu is sedert 1940 geklasseerd als AOC voor de witte wijnen. Het alcoholpercentage moet minstens 11% bedragen. De opbrengst mag maximaal 37 hectoliter per hectare opleveren. De witte wijn moet voor 100% uit de viognier druif bestaan.
DOCG Cònero is een appellatie waarvan het grondgebied rond het Cònerogebergte ligt, ten zuiden van Ancona. Tot 2004 bestond de DOC Cònero Rosso zowel uit de gewone basiswijn ‘Cònero Rosso’ als uit de Cònero Riservacategorie. Deze laatste werd in september 2004 uit de DOC gelicht en als afzonderlijke DOCG erkend. De DOCG vereist minimum 85% montepulciano en de blend dient verplicht aangevuld te worden met sangiovese. In tegenstelling tot veel andere prestigieuze DOCG’s vereisen de productievoorschriften wel twee jaar rijping alvorens de wijn op de markt gezet mag worden, maar is houtrijping niet verplicht. In de praktijk is enkele maanden veroudering op Franse barriques nochtans wel gebruikelijk, zeker voor de topwijnen.
De grootste appellation van de Languedoc is Corbières dat ten westen van de Middellandse Zee is gelegen, ten zuidoosten van Carcassonne en ten zuidwesten van Narbonne. In het noorden van de Corbières liggen de rivier de Aude en het Canal du Midi, dat de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee met elkaar verbindt.
Cornas is sedert 1938 geklasseerd als AOC voor de rode wijnen. Het alcoholpercentage moet minstens 10,5% bedragen. De opbrengst mag maximaal 40 hectoliter per hectare opleveren. De rode wijn moet voor 100% uit de syrah druif bestaan.
Côte-Rôtie is sedert 1940 geklasseerd als AOC voor de rode wijnen. Het alcoholpercentage moet minstens 10% bedragen. De opbrengst mag maximaal 40 hectoliter per hectare opleveren. De rode wijn moet voor minstens 80% uit de syrah druif bestaan en voor maximum 20% viognier.
Het gebied strekt zich uit langs de Middellandse Zeekust, van Narbonne in het westen tot de grenzen van de Camargue in het oosten, en leunt tegen de uitlopers van de Montagne Noire en de Cévennes. De naam Coteaux du Languedoc is in 1985 ontstaan nadat diverse VDQS gebieden werden samengevoegd tot één AOC. Deze ontstond eerst voor de rode en rosé wijnen, terwijl in 1988 de AOC ook ging gelden voor de witte wijnen.
Deze noordelijk gelegen klimaatzone van de Coteaux du Languedoc vindt men 20 kilometer ten noordwesten van Montpellier en westelijk van de stad Nîmes. In het gebied is de berg Pic-Saint-Loup dominant aanwezig. Het gebied ligt op de grens van de departementen Gard en Hérault. De appellation bestrijkt 13 dorpjes.
Uit de Côtes de Gascogne komen zeer interessante wijnen die prijs-kwaliteit vaak uitstekend zijn. De regio zelf situeert zich in het uiterste zuiden van Frankrijk aan de Middellandse Zee en er wordt vaak met eigen typische zuid-franse druiven gewerkt.
Tussen Vienne en Avignon strekt de appellation Côtes du Rhône zich aan weerszijden van de Rhône uit over 250 gemeenten en 6 departementen: Loire, Rhône, Ardèche, Drôme, Vaucluse en Gard. De wijnbouw neemt gestaag uitbreiding, en heeft zich ontwikkeld ten koste van traditionele teelten zoals olijven en fruitbomen.
Crozes-Hermitage is sedert 1937 geklasseerd als AOC voor de rode en witte wijnen. Het alcoholpercentage moet minstens 10% bedragen. De opbrengst mag maximaal 45 hectoliter per hectare opleveren. De rode wijn moet voor minstens 85% uit de syrah druif bestaan en voor maximum 15% marsanne en roussanne. De witte wijn moet zijn samengesteld uit marsanne en roussanne.
Apellatie in Piëmonte.
DOC Friuli Grave is een grote appellatie in het midden van Friuli, verspreid over de provincies Pordenone en Udine. De herkomstbenaming laat alle internationale en autochtone druivenrassen toe, met uitzondering van pignolo en schioppettino. De alluviale kiezelbodem, afkomstig van gletsjers uit de Julische Alpen, zorgt voor een perfecte drainage en mineraliteit in de wijnen. De wijnen zijn qua prijs gemiddeld veel goedkoper dan vergelijkbare alternatieven uit Colli Orientali del Friuli of Collio, en de kwaliteit is vaak verrassend goed.
In een regio als Piemonte die sterk in het teken staat van de productie van rode wijnen ging Gavi in het oenologische kader enige tijd door als het meest betekenisvolle voorbeeld van "de andere helft van het paradijs."
De wijngaard Strekt zich helemaal uit op het grondgebied van de gemeente Gigondas in het departement Vaucluse. Het AOC gebied ligt aan de flanken en de voet van de berg les Dentelles de Montmirail en vlak bij de Mont Ventoux. In het gebied komen zeer veel wijngaarden met oude wijnstokken voor. Bij de oogst wordt streng geselecteerd, onrijpe en zieke trossen worden verwijderd.
Hermitage is sedert 1937 geklasseerd als AOC voor de rode en witte wijnen. Het alcoholpercentage moet minstens 10,5% bedragen voor de rode wijnen en 11% voor de witte. De opbrengst mag maximaal 40 hectoliter per hectare opleveren. De rode wijn moet voor minstens 85% uit de syrah druif bestaan en voor maximum 15% marsanne en roussanne. De witte wijn moet zijn samengesteld uit marsanne en roussanne.
De naam van de regio is afgeleid van de rivier Kamp. Hier zijn talrijke wijndomeinen terug te vinden en het is 1 van de grootste wijnexportgebieden uit Oostenrijk.
Zo'n 80% van de totale wijngaarden van Kremstal DAC zijn beplant met witte druivenrassen. De Grüner Veltliner is goed voor 51%, de Zweingelt voor 13% en als 3e de Riesling met 10%. De belangrijkse dorpen zijn Stein, Krems, Senfenberg, Rohrendorf, Gedersdorf en Furth
De streek Lake County ligt rond het Clear Lake, het grootste natuurlijke meer dat in zijn geheel in Californië ligt, net ten oosten van Mendocino. Wijngaarden zijn aangeplant op de rode vulkanische bodem rondom de berg Mount Konocti.
Lambrusco is een Italiaanse wijn uit de districten Emilia-Romagna en Lombardije. De wijn is vernoemd naar de lambruscodruif. De wijn kan zowel een rood-, wit- dan wel rosé zijn. Er zijn zoete en drogere varianten. Ze zijn ook licht mousserend. Dit komt doordat bij de vinificatie de tweede gisting in een gesloten tank heeft plaatsgevonden. Lambrusco kan - afhankelijk de gebruikte lambruscodruivenvariéteit - onder verschillende benamingen op de markt gebracht worden zoals, Lambrusco Grasparossa di Castelvetro, Lambrusco Marani, Lambrusco Maestri,Lambrusco Montericco, Lambrusco Salamino en Lambrusco di Sorbara.
De wijngaarden van Laudun strekken zich uit voer 3 gemeenten; Laudun, Saint-Victor-la-Coste en Tresques in het departement Gard. Laudun ligt iets ten noordwesten van Tavel en Lirac, ten zuidwesten van Orange en op de rechter Rhône oever.
Lessona is een DOC in Piëmonte voor rode wijnen. Het is één van de vele Piëmontese wijnen gemaakt met de Nebbiolo druif. Op vlak van wijngaard oppervlakte, is Lessona één van de kleinste DOC's in Piëmonte. Daardoor zijn de Lessona wijnen minder gekend.
Lirac is sedert 1947 geklasseerd als AOC voor rode, witte en rosé wijnen. Het alcoholpercentage moet minstens 11,5% voor rosé en witte wijn en 12% voor de rode wijn bedragen. De opbrengst mag maximaal 42 hectoliter per hectare opleveren. De druivenrassen voor de rode en rosé wijn zijn grenache (minstens 40%), cinsault, syrah, mourvèdre en carignan. De druivenrassen voor de witte wijn zijn clairette (voor aroma), bourboulenc (voor het zuur) en grenache blanc (voor de stevigheid). Daarnaast worden ook kleinschaliger gebruikt: picpoul, viognier, marsanne, roussanne en ugni blanc.
Los Carneros is het eerste wijnhuis in dit gebied en begon in 1870. Officieel erkend als AVA in 1983. Los Carneros betekent “rammen” en bestaat uit de meest zuidelijk gelegen delen van Napa en Sonoma County
Verreweg het belangrijkste Argentijnse herkomstgebied is Mendoza, met de gelijknamige provinciehoofdstad in de rol van Argentinië's onbetwiste wijncentrum. Binnen Mendoza is het district Luján de Cuyo een koploper op het gebied van kwaliteit. Andere belangrijke Argentijnse wijnbouwgebieden, alle ten noorden van Mendoza, zijn respectievelijk San Juan (het op een na grootste), La Rioja (het oudste) en Salta (het hoogste).
Mâconnais is een wijnbouwgebied in Frankrijk, gelegen ten westen en noordwesten van de stad Mâcon aan de oevers van de rivier de Saône. het bestrijkt een gebied van 50 bij 15 km.
Manduria DOC is een appelatie in Puglia voor de Primitivo di Manduria DOC. Deze wijn wordt gemaakt van 100% Primitivo (genetisch gelijk aan de Californische Zinfandel) en heeft vaak een hoog alcohol volume (14%). Vaak heeft deze wijn toetsen van pruim en kruiden en een stevige afdronk.
De wijngaarden van Massif d'Uchaux strekken zich uit over 5 gemeenten; Lagarde-Paréol, Mondragon, Piolenc, Sérignan du Comtat en Uchaux in de Vaucluse. Reeds in 1937 verkreeg een gedeelte van de wijngaarden van het Massif d'Uchaux de appellation Côtes du Rhône, vanaf 1983 werd dit dan Côtes du Rhône Villages (zonder gemeente vermelding).
Maury is een enclave in het AOC gebied Rivesaltes. De AOC ligt ten zuiden van de Corbières en ten noorden van de rivier de Agly en omvat slechts een kleine strook. De AOC is genoemd naar het plaatsje Maury waar het beroemde katharenkasteel Quéribus staat.
McLaren Vale ligt op ongeveer 15 kilometer ten zuiden van de stad Adelaide en heeft een breedte van circa 15 kilometer.
In Mendocino County werd de eerste wijngaard aangeplant in 1850, na de Goudkoorts. In de jaren 70 en 80 kreeg het gebied international erkenning, vooral door de wijnhuizen van -Parducci en Fetzer
Het beeld dat de meeste mensen hebben van Méntrida is dat van een uitgestrekt gebied buiten Madrid dat grote hoeveelheden zware slobberwijnen produceert voor de goedkope cafés en bars in de hoofdstad. Tot voor kort was dat inderdaad waar. Geërgerd door dat soort beschuldigingen, namen enkele producenten het besluit om verandering te brengen in de slechte reputatie die hun wijnen in de loop der jaren verworven hebben. Het begin is natuurlijk het verbeteren van de wijn zelf. De eerste zet in die richting werd genomen op drie mei 1991, toen het officieel aanvaarde alcoholpercentage sterk werd teruggebracht. De volgende wijziging dateert van 1992, toen het D.O . gebied werd uitgebreid met 3 steden, met bodegas die graag betere wijnen willen produceren, en zo heeft de voorzichtige vooruitgang naar betere kwaliteit weer een stapje in de goede richting gemaakt.
Niettegenstaande de A.O.C. Meursault vooral gekend is voor witte wijn, wordt hij echter ook voor rode wijnen gebruikt. Het is een kleine appellatie omdat er maar 450 ha wijngaarden zijn waarvan 15 ha voor rode wijnen. Verschillende wijngaarden zijn geklasseerd als Premier Cru. Op de etiketten kan men volgende vermeldingen aantreffen:
In Mittelburgenland is Blaufränkisch de belangrijkste druif. De DAC wijnen hebben een unieke combinatie van het wilde bessenaroma van de Blaufränkisch en warme kalkachtige kleibodems vna deze omgeving.
DOC Monferrato is een appellatie uit Piëmonte die een brede waaier aan druiven aanvaardt, gaande van grignolino over cabernet sauvignon tot nebbiolo.
Dit wijngebied heeft in de herfst van 2001 op regionaal niveau de D.O. status verkregen. Deze jonge D.O. had al een zekere prestige verworven in Falset, de subzone van de D.O. Tarragona. De wijngaarden zijn gelegen in een schitterend heuvellandschap, beplant met amandel-, olijf en dennenbomen. Het gebied ligt als een soort hoefijzer om D.O. Priorato heen, maar de wijnen hebben een duidelijk eigen karakter. De productie is verdeeld tussen coöperaties en familiebodega's, die vaak geadviseerd worden door lokaal getrainde jonge enologen.
DOCG Asti/Moscato d’Asti is een appellatie uit Piëmonte, en commercieel gezien de onbetwiste nummer één binnen de regio. Deze tweekoppige appellatie brengt schuimwijn op basis van de moscato (de muskaatdruif) voort, het productieproces bepaalt of je de ene dan wel de andere wijn bekomt.
Napa betekent “land van overvloed” in de Indiaanse Wappo taal. Vroege ontdekkingsreizigers als George Yount plantten druiven in Napa in 1838. Charles Krug wordt gezien als de eerste die een commercieel wijnhuis begon, in 1861. Met de opening in 1966 van de Robert Mondavi Winery begon de wijn “boom” in Napa Valley.
Neusiedlersee is gelegen aan de oevers van het gelijknamige meer en is ook 1 van de beste terroirs wereldwijd voor wat betreft zoete wijnen als Beerenauslese en Trockenbeerenauslese. De belangrijkste druivenrassen zijn Welschriesling (zoete witte wijnen) en Zwiegelt (krachtige rode wijnen).
Het deelgebied Neusiedlersee - Hügelland ligt aan de westelijke oevers van de Neusiedlersee. De beste witte wijnen komen van de Leithaberg DAC door de kalkbodem. Ook Blaufränkisch die in het volledige gebied voorkomt komt goed tot zijn recht in de rode Leithaberg DAC. Er is verder ook de zoete Ruster Ausbruch, een van de iconen van het gebied en bij uitbreiding geheel Oostenrijk. De belangrijkste wijndorpen zijn Rust, Pöttelsdorf
De noordelijke Californische kustregio is een gebied met een woeste kustlijn en hoge golven, enorme redwood bossen (hier vinden we de beroemde sequoiabomen), snelle rivieren, rollende heuvels en vruchtbare wijngaarden. De wereldberoemde wijnstreken van Mendocino, Lake County, Sonoma, Napa en Carneros liggen hier, net ten noorden van San Francisco.
Na Margaux , is Pauillac een naam die wijnliefhebbers meestal kennen : de thuisbasis van drie Premiers Crus Classés van Bordeaux (Latour, Lafite-Rothschild en Mouton-Rothschild). Samen met de Crus Classés zijn ze goed voor maar liefst 84 procent van de totale productie binnen de appellatie. In het zuiden grenzend aan Saint-Julien en in het noorden aan Saint-Estèphe, is dit overduidelijk de streek van de Cabernet, daar waar diepe kiezellagen en glooiende heuvels voor een perfecte drainage zorgen met voldoende voedingsstoffen voor de wijnstokken.
Pénèdes is met zijn meer dan 25.000 ha wijngaard is dit de grootste appellatie van Catalunya.
De wijngaarden van Plan de Dieu strekken zich uit over 4 gemeenten; Camaret-sur-Aigues, Jonquières, Travaillan et Violès in de Vaucluse.
Pouilly Fuissé wordt gemaakt van de Chardonnay druif en is vaak rijk, intens, romig en complex. De wijn dankt zijn kwaliteit aan de kalkgrond. Pouilly Fuissé is de allergrootste witte wijn van het Maconnais district in Bourgogne. Licht en droog met een vlezige rondheid. De wijn is krachtig genoeg om te laten rijpen in eiken fusten, waarin de wijn vol en zacht wordt en een ongeeëvenaard aroma van geroosterde amandelen krijgt. De Pouilly Fuissé komt uit 5 gemeenten: Solutré, Pouilly, Chaintré en Vergisson.
Pouilly-Fumé is een Franse droge witte wijnsoort met een AOC-classificatie.
Priorato – Priorat in het Catalaans – is een kleine, unieke enclave met zwarte heuvels, waar al meer dan acht eeuwen krachtige en dieprode wijnen van buitengewone kwaliteit gemaakt worden.
De wijngaarden van Puyméras strekken zich uit over 5 gemeenten; Mérindol-les-Oliviers, Mollans-sur-Ouvèze, Faucon, St. Romain-en-Viennois en Puyméras in de Vaucluse.
De wijngaard van Rasteau strekt zich uit over het grootste gedeelte van het grondgebied van het dorp zelf, dat in het departement Vaucluse ligt. Naast de AOC Côtes du Rhônes Villages Rasteau is er ook nog de AOC Rasteau dewelke staat voor een vin doux naturel.Rasteau ligt ten noordwesten van Gigondas.
De D.O. Rías Baixas wordt onderverdeeld in drie zones in de provincie Pontevedra. Eén van de beste Albariño"s komt uit de Val do Salnes, gelegen rond Cambados aan de Westkust, ongeveer halverwege Santiago en de Portugese grens. Cambados "de hoofstad van de Albariño", is het wijnproductiecentrum.
Ribera del Duero heeft in vele opzichten de ideale ligging om een van Spanje's beste wijnen te produceren: hooggelegen met een relatief kort seizoen en met wat kalksteen in de bodem.
Dit wijngebied, iets ten noorden van de stad Zaragoza, is zeer kleinschalig, er worden voornamelijk ambachtelijke wijnen gemaakt voor de rijkere Spanjaard of voor eigen consumptie.
Ribera del Gaudiana kreeg in 1998 zijn D.O. status. Het ligt in het westen van Centraal-Spanje, tegen de Portugese grens. De naam betekent “het extreme land aan gene zijde van de Duero” en gaat terug tot de tijd dat dit gebied bijna letterlijk het niemandsland vormde tussen Spanje en de moorse Kalifaten van Andalucía. Extremadura […]
Wijnstreek in Spanje.
Voor de Ripasso della Valpolicella appellatie voegt men aan een gewone jonge DOC Valpolicella uitgeperste druivenschilletjes toe, die overblijven na het maken van Amarone della Valpolicella en nog gistcellen bevatten. Hierdoor ontstaat een spontane hergisting van de jonge, lichte Valpolicella met extra onttrekking van kleur, smaak en alcohol aan de Amaronedruivenschilletjes. De lichte Valpolicella verandert volledig van aard en wordt een diepere, meer geconcentreerde – nog steeds droge – wijn.
Het wijngebied van Roaix zit ingesloten tussen de wijnvelden van Rasteau en Séguret, en strekt zich uit over het grondgebied van de gelijknamige gemeente in het departement Vaucluse.
De wijngaard strekt zich uit over het gehele grondgebied van één gemeente, nl. Rochegude in het zuiden van het departement Drôme. Het AOC gebied ligt op de linkeroever van de Rhône ten noorden van Orange.
DOCG Roero Arneis is een herkomstbenaming aan de noordkant van de Tanarorivier in Piëmonte. Binnen deze sterappellatie komt de schitterende witte druif arneis volop tot haar recht, zowel in stille wijnen als in spumanti (schuimwijnen). Het is een subappellatie van de DOCG Roero.
Verreweg de beste wijn uit de Marche streek is Rosso Conero. De DOC beslaat een klein oppervlak op de hellingen van het massief Monte Conero even ten zuiden van havenstad Ancona. Over een afstand van honderden kilometers is de Adriatische kust zeer vlak met lange, brede stranden.
De Rosso di Montalcino is een rode wijn met de controle herkenning Denominazione di origine controllata (DOC). De wijn wordt geproduceerd in Toscane, op het grondgebied van de gemeente Montalcino in het zuiden van de provincie Siena. De Rosso is het kleine broertje van de Brunello di Montalcino. Het is een minder zware wijn die jong gedronken moet worden.
De Rosso di Montepulciano is een rode wijn met de classificatie Denominazione di origine controllata (DOC). De wijn wordt geproduceerd in Toscane, op het grondgebied van de gemeente Montepulciano in het zuidoosten van de provincie Siena. De Rosso is het kleine broertje van de Vino Nobile di Montepulciano. Het is een minder zware wijn die jong gedronken moet worden.
De wijngaard is beperkt tot het grondgebied van de gemeente Rousset-les-Vignes in het departement Drôme. Het ligt ten noordoosten van de steden Orange en Valréas. De naam Rousset-les-Vignes is eenvoudigweg afgeleid van de kleur van zijn rotsen, saffer en rode oker.
Rueda heeft in 1980 een D.O. erkenning gekregen. Het wijngebied Rueda ligt 165 km ten noordwesten van Madrid in het hart van Castilla y Leon aan de oevers van de Duero (in Portugal Douro geheten) die bij Porto in de zee uitmondt.
De wijngaard is volledig gelegen op het grondgebied van de gemeente Sablet, in de Vaucluse. Het wijngoed paalt aan dat van Gigondas in het noorden van de Dentelles de Montmirail. Sablet is afkomstig van 'sable' want het dorp is gebouwd op saffer, een soort verhard zand.
Rondom het schilderachtig dorpje St-Emilion liggen de wijngaarden van de gelijknamige A.O.C. Saint-Émilion is een Franse gemeente in de regio Aquitanië, departement Gironde, op ongeveer 40 km ten oosten van Bordeaux gelegen, op de hellingen van de rivier de Dordogne. De andere gemeenten zijn van deze A.O.C. zijn: St.-Christophe-des-Bardes, St.-Laurent-des-Combes, St.-Hipolyte, St.-Étienne-de-Lisse, St.-Pey-d'Armens, St.-Sulpice-de-Faleyrens.
De wijngaarden van de A.O.C. Saint-Véran (een totale oppervlakte van ongeveer 650 ha voor een totale productie van ongeveer 40000 hectoliter) omringen de Middeleeuwse burcht Chasselas en worden gekenmerkt door een homogene bodem. De appellation uit 1971 strekt zich uit over een aantal dorpen in de omgeving van Saint-Vérand, die zijn "d" inmiddels is verloren. De appellation bestaat uit twee gedeeltes: één ten noorden en één ten zuiden van de A.O.C. Pouilly-Fuissé. De twee voornaamste kenmerken van de wijnen van Saint-Véran zijn verfijning en elegantie. De hoogwaardige wijnen hebben een mooie goudgroene kleur en een subtiel bouquet van wit fruit (perzik).
Sablet werd sedert 1974 geklasseerd als Côtes du Rhône Villages Sablet. Het alcoholpercentage moet minstens 12,5% bedragen voor de rode en 12% voor de witte en rosé wijnen. De opbrengst mag maximaal 42 hectoliter per hectare opleveren. Het decreet erkent volgende appellaties: AOC Côtes du Rhône Sablet rouge, rosé en blanc.
Saint-Joseph is sedert 1956 geklasseerd als AOC voor de rode en witte wijnen. Het alcoholpercentage moet minstens 10% bedragen. De opbrengst mag maximaal 40 hectoliter per hectare opleveren. De rode wijn moet voor minstens 85% uit de syrah druif bestaan en voor maximum 15% marsanne en roussanne. De witte wijn moet zijn samengesteld uit marsanne en roussanne.
Saint-Maurice werd in 1953 geklasseerd als Côtes du Rhône en is sedert 1967 geklasseerd als Côtes du Rhône Villages Saint- Maurice. Het alcoholpercentage moet minstens 12,5% bedragen voor de rode en 12% voor de witte en rosé wijnen. De opbrengst mag maximaal 42 hectoliter per hectare opleveren. Het decreet erkent volgende appellaties: AOC Côtes du Rhône Saint- Maurice rouge, rosé en blanc.
Saint-Pantaléon is sedert 1969 geklasseerd als Côtes du Rhône Villages Saint-Pantaléon-les-Vignes. Het alcoholpercentage moet minstens 12,5% bedragen voor de rode en 12% voor de witte en rosé wijnen. De opbrengst mag maximaal 42 hectoliter per hectare opleveren. Het decreet erkent volgende appellaties: AOC Côtes du Rhône Saint-Pantaléon-les-Vignes rouge, rosé en blanc.
Saint-Péray is sedert 1936 geklasseerd als AOC voor zowel de stille witte wijnen, als voor de schuimwijnen. Het alcoholpercentage moet minstens 10% bedragen voor de stille wijn en 9% voor de schuimwijnen. De opbrengst mag maximaal 46 hectoliter per hectare opleveren. Zowel voor de stille als voor de schuimwijnen.zijn de druivenrassen marsanne en roussanne toegelaten.
Sancerre is een van de bekendste Franse wijngebieden. Het is reeds sinds 1936 een A.O.C. voor wat betreft de witte wijnen. De rosé en rode Sancerre wijnen kregen pas het A.O.C. label in 1959. De regio werd in de loop der jaren meerdere keren uitgebreid, de laatste wijziging dateert van 18 maart 1998.
De appellatie Savennières bevindt zich aan de oevers van de Loire, aan de benedenloop, meer bepaald ter hoogte van Angers. Eigenlijk houdt Savennières veel van discretie. Toch is het de onbetwiste wijnparel van de rechteroever van de Loire. De wijngaarden zijn gericht op het zuidwesten, en liggen stroomafwaarts van de samenvloeiing met de Maine. Ze bevinden zich op vier prachtige hellingen, op een smalle strook tussen het noordelijk gelegen Epiré en het westelijk gelegen La Possonnerie. De gemeente Savennières ligt pal in het midden van die strook.
Séguret is sedert 1967 geklasseerd als Côtes du Rhône Villages Séguret. Het alcoholpercentage moet minstens 12,5% bedragen voor de rode en 12% voor de witte en rosé wijnen. De opbrengst mag maximaal 42 hectoliter per hectare opleveren. Het decreet erkent volgende appellaties: AOC Côtes du Rhône Séguret rouge, rosé en blanc.
De Sierra Nevada (of Sierra Foothills) regio, was de streek waar in 1849 de goudkoorts begon. De meeste mensen die tegenwoordig de streek bezoeken komen nu niet meer om goud te vinden maar voor de historische dorpjes met hun romantische Bed&Breakfast inns, het heerlijke buitenleven en de vele wijnhuizen die zich in de provincies van Amador, Calaveras en El Dorado bevinden.
Signargues is de meest zuidelijke appellation Côtes du Rhône Villages met geografische herkomstaanduiding. Hij strekt zich over 4 gemeenten uit: Domazan, Estézargues, Rochefort du Gard en Saze.
Het unieke van Somontano in Aragón, en misschien wel in heel Spanje, is feit dat de wijn zich niet in hokjes laat stoppen. De naam betekent 'onder de bergen', wat slaat op de uitlopers van de Pyreneeën in de provincie Huesca, in het noorden van Aragón, op nauwelijks 50 km van de Franse grens. De D.O. Costers del Segre en de D.O. Navarra liggen beide op ongeveer dezelfde afstand, in respectievelijk het oosten en het westen. Toch heeft Somontano niets gemeen met die wijngebieden. De hoogte, het klimaat, de bodem en de oorspronkelijk druiven dragen alle bij tot het unieke van dit gebied.
In 1812 werden de eerste wijndruiven aangeplant door Russische kolonisten bij Fort Ross aan de kust. Graaf Agoston Haraszthy uit Hongarije, volgens velen de vader van de Californische wijnindustrie, kocht in 1857 een wijngaard in Sonoma en noemde het Buena Vista.
Zuid Californië strekt zich uit van Los Angeles tot San Diego in het zuiden. Het gebied is vooral bekend om zijn zonneschijn, zandstranden, surfers, attractie-parken en filmindustrie. Slechts weinigen weten dat het gebied echter ook zijn eigen wijnindustrie heeft, met Temecula als belangrijkste wijnstreek.
In Süd Öststeiermark zijn de kleine wijndomeinen gevestigd op hellingen van uitgestorven vulkanen bepalen het uitzicht van het landschap. De wijngaarden zijn beplant met diverse druivenrassen. De belangrijkste zijn Traminer, Weiisburgunder, Morillon.
Südburgenland is de kleinste subregio van Burgenland maar heeft desondanks heel wat te bieden. De Blaufränkisch wijnen van Eisenberg DAC hebben een unieke stijl.
Südsteiermark is het meest pittoreske wijngebied van Oostenrijk met glooiende heuvels en pijnbomen.
Tarragona is het meest zuidelijk gelegen wijngebied van Catalonië en heeft een wisselend landschap.
De wijngaarden liggen op het grondgebied van de gemeente Tavel, op de rechteroever van de Rhône. De herkomstbenaming Tavel heeft zijn naam gegeven aan een roos, "La Rose de Tavel", die een echte ambassadrice is van de "eerste rosé wijn van Frankrijk". Deze roos dient effectief als relatie-instrument voor de wijnen van de Appellation en voor de gemeente Tavel.
Terra Alta is het meest zuidelijke en, zoals de naam al doet vermoeden, hoogst gelegen D.O. gebied van Cataluña. Het ligt in de hoogvlakte van de provincie Tarragona, aan de grens met Zaragoza en Teruel (Aragón).
Thermenregionen ligt aan de rand van het Wiener Wald ten zuiden van Wenen. De belangrijkste wijndorpen zijn: Gumpoldskirchen, Traiskirchen, Pfaffstätten, Baden, Sooß, Bad Vöslau, Tattendorf
In het Duerodal, direct ten westen van wijngebied Rueda, ligt het onbekendere maar succesvolle Toro, op maar 40 kilometer van de grens met Portugal. Toro is een gebied in opkomst, waar zich ambitieuze wijnmakers vestigen om bijzondere, intense wijnen te maken. De productie bestaat overwegend uit rode wijn van tempranillo, die in dit gebied een eigen naam heeft, tinto de toro. Niet zo vreemd als je weet dat hij hier al sinds de elfde eeuw staat aangeplant. Druif en regio zijn met elkaar vergroeid.
Tussen Tours en Blois ligt de appellation met dezelfde naam als het district: Touraine. Het gebied is 5200 hectare groot en is verspreid over negen gemeenten aan beide zijden van de Loire. Voor de witte wijnen gebruiken de wijnmakers de Sauvignon.
Het landschap van het Traisental, gelegen tussen Wachau, Kremstal en Kamptal, biedt glooiende heuvels en kleine wijngaarden. Het is de jongste en tegelijkertijd 1 van de kleinste wijnregio's van Oostenrijk. Het is ook de enige regio waar de hoeveelheid wijnstokken aanzienlijk groeien (15-20% de afgelopen jaren.
Wijnappelatie in Veneto, gebruikt voor het maken van Prosecco.
Vacqueyras is sedert 1990 geklasseerd als AOC voor rode, rosé en witte wijnen. Het alcoholpercentage moet minstens 12,5% bedragen voor de rode wijnen en 12% voor de rosé en witte wijnen. De opbrengst mag maximaal 36 hectoliter per hectare opleveren.
Valpolicella Classico is de thuisbasis van een handvol Italiaanse icoonwijnen, die luisteren naar notoire namen als recioto, ripasso en amarone.
Valréas is sedert 1967 geklasseerd als Côtes du Rhône Villages Valréas. Het alcoholpercentage moet minstens 12,5% bedragen voor de rode en 12% voor de witte en rosé wijnen. De opbrengst mag maximaal 42 hectoliter per hectare opleveren. Het decreet erkent volgende appellaties: AOC Côtes du Rhône Valréas rouge, rosé en blanc.
Ventoux is een vrij grote appellatie en bestrijkt 51 gemeenten gelegen op de hellingen van de Mont Ventoux en de Monts de Vaucluse in de zuidelijke Rhône. Er staan bijna 6000 hectare wijngaarden aangeplant op kalksteen met rode alluviale afzettingen uit het Tertiair. Het klimaat is mediterraan met een sterke invloed van de Mistral.
DOC Verdicchio dei Castelli di Jesi is de met voorsprong belangrijkste appellatie binnen de Marken, genoemd naar het stadje Jesi. De appellatie schrijft een minimaal gebruik voor van 85% verdicchio in de wijn, bovendien mag er ook schuimwijn van gemaakt worden. Ook zoete verdicchio passito is toegelaten. Wat veroudering betreft, zjn er helemaal geen vereisten aan de wijnen uit deze DOC. Uit deze voorschriften vloeien ragfijne, delicate en elegante wijnen voort.
Vermentino di Sardegna is een karakteristieke wijn van het Italiaanse eiland Sardinië.
Vinsobres is sedert 2005 geklasseerd als AOC voor de rode wijnen. Het alcoholpercentage moet minstens 12,5% bedragen. De opbrengst mag maximaal 35 hectoliter per hectare opleveren.
Visan is sedert 1967 geklasseerd als Côtes du Rhône Villages Visan. Het alcoholpercentage moet minstens 12,5% bedragen voor de rode en 12% voor de witte en rosé wijnen. De opbrengst mag maximaal 42 hectoliter per hectare opleveren. Het decreet erkent volgende appellaties: AOC Côtes du Rhône Visan rouge, rosé en blanc.
De Wachau is een vallei van 33 km lang en gelegen op een 80- tal km van Wenen. Hier bevindt zich de wereldbekende nauwe doorgang van de Donau tussen Melk en Krems. De wijngaarden liggen vooral op steile hellingen waarop de Grüner Veltliner en Riesling aangeplant wordt.
Het Oostenrijkse wijndistrict Wagram is een - voor Oostenrijkse begrippen - redelijk groot wijndistrict met bijna 2.500 hectare wijngaarden. Er zijn twee verschillende delen: een kleine strook land direct ten zuiden van de Donau en een veel groter deel ten noorden van de rivier.
Het Weinviertel is het grootste wijndistrict van Oostenrijk. Het ligt in een prachtig landschap tussen de Donau en de Tjechische grens in het uiterste Noordoosten van Oostenrijk. Weinviertel heeft een fascinerende variëteit aan druivenrassen en smaakstijlen.
In Weststeiermark is ca 450ha aangeplant met Blauer Wiltbacher die de basis vormt voor de Schilcher (rosé). De wijnen hebben een hoge zuurtegraad. Er is ook een mousserende versie van beschikbaar. Andere druiven hier zijn de Weissburgender en Morillon (5%).
Yecla ligt in het noorden van de provincie Murcia in het Zuid-Oosten van Spanje.