Winkelmand

Pouilly Fuissé AOP (Appelation d’Origine Protégée)

Pouilly Fuissé AOP (Appelation d’Origine Protégée)

Pouilly Fuissé wordt gemaakt van de Chardonnay druif en is vaak rijk, intens, romig en complex. De wijn dankt zijn kwaliteit aan de kalkgrond. Pouilly Fuissé is de allergrootste witte wijn van het Maconnais district in Bourgogne. Licht en droog met een vlezige rondheid. De wijn is krachtig genoeg om te laten rijpen in eiken fusten, waarin de wijn vol en zacht wordt en een ongeeëvenaard aroma van geroosterde amandelen krijgt. De Pouilly Fuissé komt uit 5 gemeenten: Solutré, Pouilly, Chaintré en Vergisson.

Bourgogne, een complex classifficatie systeem

Het complexe classificatiesysteem van de appellaties van de Bourgogne bestaat sinds 1937 en kent de volgende 5 niveau’s:

  1. Generieke appelaties (Appellations Génériques, zoals AOC Bourgogne Passe-Tout-Grains). Deze appelaties kunnen worden gevoerd door wijnen uit het
  2. gehele Bourgogne-gebied.
  3. Streek-appellaties (Appellations Sous-Régionales, zoals AOC Côtes de Beaune). Deze appellaties mogen worden gebruikt door wijnen uit de specifieke sub-gebieden.
  4. Gemeente-appellaties (Appellations Communales of Villages, zoals AOC Pommard). Wijnen uit één specifieke gemeente mogen een appellation communale of appellation village dragen.
  5. Wijngaard-appelaties (Appellations de Climats, zoals Chambolle-Musigny Clos Des Amoureuses Appellation Contrôlée). Waneer een wijn uit één wijngaard komt, dan mag men de wijgaardnaam in de appellatienaam hanteren. Dit komt nog wel eens voor, wanneer een wijngaard in twee verschillende communes ligt, maar ook als men de speciale kwaliteit van een wijngaard wil benadrukken.
  6. Premier Crus en Grand Crus. De predikaten “Premier Cru” en “Grand Cru” mogen bij een klein aantal wijngaarden aan de AOC-naam worden toegevoegd; dit is een extra kwaliteitskenmerk, waarbij Grand Cru de hoogste onderscheiding is.
    Omdat de predikaten “Premier Cru” en “Grand Cru” aan de namen van de appellaties worden toegevoegd, wordt de benaming bepaald niet korter, maar wel statiger: “Beaune Montee Rouge Appellation Beaune Premier Cru Contrôlée” of “Clos de Tart Grand Cru Appellation Morey Saint-Denis Controlée.”

In de Bourgogne komen – mede door de (mogelijke) plaatsing van het subgebied, de wijngaard- en gemeentenamen alsmede de Cru-predikaten binnen de appellatie-naam – de meest ingewikkelde combinaties qua naamgeving voor, waarbij het soms sterk de vraag is, of dit nog zin heeft. Zeker omdat het hebben van een dure naam (en vaak evenredig hoge prijs) niet eens een garantie is voor kwaliteit. De kwaliteit van de wijn zelf is nog altijd sterk afhankelijk van de kwaliteit van de wijnmaker en dat staat los van de naam die de wijn(gaard) – verdeeld over meerdere eigenaren/producenten – mag dragen.