Bij Artevino is ‘less is more’ echt onze core.
Ons leven is immers te kort om slechte wijn te drinken. Ook het leven van onze planeet wordt almaar korter als we kwantiteit op kwaliteit laten primeren. In heel ons traject van wijnwerkzaamheden ‘op het land’ tot omgang met de klant is een duurzame en zorgzame werkwijze de groene draad. Het is onze oprechte overtuiging dat alles en iedereen beter wordt van die duurzame dynamiek. Het spreekt voor zich dat we op het vlak van smaak echter geen water bij de wijn doen. Dat is ook niet nodig: de ervaring leert ons dat wat ‘goed’ is gemaakt, ook écht beter smaakt.
Op deze bladzijde willen we je inwijden in de manier waarop Artevino maatschappelijk verantwoord ondernemen in zijn werkwijze probeert te integreren. Essentieel daarbij is dat ondernemen ook over geven gaat. We zoomen daarbij in op hoe onze partners omgaan met mensen en de planeet. En we vertellen hoe we zelf een structurele steen willen bijdragen door ‘groen’ te laten rijmen op doen. We geven je graag een inkijk in de huidige stand van zaken én blikken vooruit naar de toekomstbestendige transitie waarmee we binnen afzienbare tijd én op lange termijn het verschil willen maken.
Je kan van de wereld geen mooie plek maken, als je nalaat voor je eigen deur te keren.
Bij Artevino kijken we dan ook niet toe vanaf de zijlijn, maar proberen we dingen aan te pakken. Niet om aan windows dressing te doen, wel uit oprechte en onvoorwaardelijke overtuiging. Van bij de start in 2002 drukt ons duurzame dna zijn stempel op ons doen én laten. Twintig jaar geleden richtte onze queeste zich in de eerste plaats op de ‘menselijke’ component van het verhaal. Weg van de platgetreden paden gingen we op zoek naar boutique wineries. Naar familiale bedrijven, naar wijnen met een verhaal én naar menselijk kapitaal. Ook in 2023 staat die laatste component centraal, maar in de loop der jaren voegden we nieuwe hoofdstukken toe aan ons duurzame verhaal. Respect voor de planeet en al wie of wat daar leeft, kregen een steeds prominentere plaats in een ‘futureproof’ filosofie. Dit jaar willen we een van de eerste CO2-neutrale wijnimporteurs van België worden. Dat certificaat zou geenszins een eindpunt zijn, geen waarde-loos stuk papier. Integendeel, we hopen die eventuele erkenning als betrouwbare basis te gebruiken om onze waarden-volle werkwijze een boosterprik te geven.
Artevino’s duurzame dynamiek: een beknopte historiek
2002: Boutique wines, unique people
Bij de aftrap in 2002 werd gekozen voor een ‘alternatieve’ aanpak. In plaats van te opteren voor gevestigde waarden en snelle successen, ruilden we de schijnwerpers van die ‘snelweg’ voor een onvergetelijke ontdekkingsreis op onontgonnen terrein. Hadden we toen al de intentie om de wereld een beetje beter te maken? Waarschijnlijk wel, maar dat we de Belgische wijnwereld anders wilden maken, lijdt geen twijfel. Onze kwalitatieve queeste bracht ons op prachtige plekken, waar wonderlijke wijnen én schone mensen ons hart stalen. Twee decennia later pronken er nog heel wat producenten van het eerste uur in ons gevarieerde gamma, en met een mix van trots en dankbaarheid beschouwen we veel van die mensen én hun families als onze vrienden. We legden daar de basis voor onze gestage groei: wederzijds respect en vertrouwen bleken dé fundamenten om iets moois op te bouwen.
Respect voor de natuur: die andere grote liefde van het eerste uur
We zien onze producenten écht graag. Maar gelukkig maakt liefde in dit geval niet blind. Integendeel, van bij de start hebben we niet alleen oog voor de manier waarop de wijnmakers met ons omgaan, maar ook en vooral met hun omgeving. Onze partners zetten stuk voor stuk in op menselijk kapitaal én stellen de natuur centraal. Wat vandaag bijna een basisvoorwaarde is geworden, was twintig jaar geleden geenszins vanzelfsprekend. En onbekend maakt wel degelijk onbemind. Toch kozen we resoluut voor deze risicovolle route, vanuit de oprechte overtuiging dat de platgetreden paden uiteindelijk doodlopende wegen zouden zijn. In plaats van te benadrukken dat we ‘gelijk hebben gekregen’, gidsen we je wél graag naar die minder voor de hand liggende wegen: van biodynamisch tot regeneratief, er is wel degelijk een valabel alternatief. In de loop der jaren hebben we kwalitatieve keuzes een steeds prominentere plaats gegeven, en momenteel is een verantwoorde visie geen leuk extraatje maar een belangrijke basisvoorwaarde.
In 2022 ‘scanden’ we onze producenten, en de resultaten bleken boven elke verwachting: maar liefst 95 % van onze professionele partners omarmt een duurzame dynamiek en vertaalt die ook expliciet naar intrinsieke intenties, die vaak ook gevalideerd worden in strenge certificaten. Met de overige 5 % gaan we in de loop van de volgende maanden de constructieve communicatie aan, en het spreekt voor zich dat we ook met alle anderen een dynamische duurzame dialoog blijven voeren.
Geen olie op het vuur: ‘energieke’ keuzes met respect voor de natuur
In 2022 domineerden brandstofprijzen de media én ons dagelijkse leven. Door als ‘early adopters’ duurzame en innovatieve energie te verkiezen, werden we niet geconfronteerd met de neiging om de moed en de ‘energie’ te verliezen. Exemplarisch is de eindafrekening voor elektriciteit en gas van 2022: zelfs na een jaar van exuberante prijsstijgingen en huiveringwekkende facturen kregen wij maar liefst 3000 euro terug. Het bewijs dat verantwoorde keuzes ook letterlijk ‘lonen’.
Energiebeheer in de gebouwen: preventie als essentie én innovatieve installaties
De laatste jaren is de klacht dat de energiefacturen ‘door het dak gaan’ en dat het geld ‘door de ramen en de deuren’ buitenvliegt bijna een maatschappelijk mantra geworden. Helaas ligt de letterlijke vertaling van die zegswijzen vaak aan de oorzaak van het probleem: heel veel mensen vergeten dat isoleren dé basisvoorwaarde is om te optimaliseren.
Zeker in een wijnzaak zit daar heel veel winst op de factuur én voor de natuur: achter de winkel schuilt immers een groot magazijn, samen goed voor net geen 1000m2 bebouwde oppervlakte én het equivalent aan dak. Om de stookkosten ingrijpend te reduceren, bleek het een evidentie om het dak ingrijpend te renoveren én nog ingrijpender te isoleren.
Een quick win met een immense impact, zonder dewelke het hoe dan ook dweilen met de kraan open is. Daarnaast zijn we fans van het eerste uur van zonnepanelen. De eerste installatie dateert van 2011 en in 2021 werd ook het nieuwe magazijn van zonnepanelen voorzien. Inmiddels produceren we heel wat meer energie dan we verbruiken. Het stelt ons in staat om zelfs voor de verwarming voor zelf geproduceerde elektriciteit te opteren en ons gasverbruik tot het absolute minimum te reduceren.
Duurzame mobiliteit: een andere pijler in het beleid
Ook op het vlak van mobiliteit loopt Artevino al jaar en dag voorop in de toekomstgerichte transitie. Ook daar is voorkomen beter dan genezen. In die optiek maken we werk van een nauwgezette planning van onze afspraken en leveringen. In plaats van in het wilde weg het land te doorkruisen, zorgen we voor een rigide regionale planning, waarbij met een minimum aan verplaatsingen het maximale rendement wordt bereikt.
Die noodzakelijke verplaatsingen gebeuren met verantwoorde voertuigen. Lang voor elektrische voertuigen ingeburgerd waren, deden ze hun intrede bij Artevino. De eerste elektrische wagen dateert van 2014 en Momenteel is het merendeel van onze voertuigen elektrisch: naast twee elektrische wagens met een groot laadvermogen, hebben we ook één van de allereerste Carvers in België. Met een bereik van 100 km en een in het oog springend uiterlijk, is de Carver hét geknipte voertuig voor bescheiden leveringen in de buurt. Grote horecaleveringen gebeuren met een van de twee bestelwagens, die ‘conventioneel’ maar splinternieuw zijn, waardoor de uitstoot en de impact tot een minimum worden beperkt.
Een DUURZAME logistiek
Tenslotte gaan we bijzonder bewust om met bestellingen bij onze diverse producenten. Door bestellingen van diverse leveranciers te centraliseren, doen we er alles aan om de impact te minimaliseren. Less is more, al geldt dat niet wat betreft de omvang van onze orders: naast een groot magazijn hebben we ook een douanemagazijn, waardoor we onze bestellingen niet moeten fragmenteren maar zo veel mogelijk in één keer bestellen en vervolgens zelf stockeren.
OFFICIEEL C02-NEUTRAAL: EEN MIJLPAAL IN ONS DUURZAME VERHAAL
Bij Artevino hechten we van bij de start heel veel aandacht aan een waarden-volle werkwijze. Die overtuiging dat het niet opgaat om jezelf ‘beter’ te maken door anderen en de wereld slechter te maken, staat nog steeds overeind in 2023. Meer nog, ze geldt meer dan ooit en is dé drijfveer om een versnelling hoger te schakelen in de toekomstgerichte transitie. De ambitie om een van de eerste CO2-neutrale wijnhandels van Vlaanderen te worden, zorgde de afgelopen maanden voor heel wat werkzaamheden achter de schermen. Tot onze trots en tevredenheid wierpen die inspanningen de nodige vruchten af: na een onafhankelijke audit, mogen we vanaf nu prijken met een officieel certificaat dat onze C02-neutrale status bevestigt. Dat certificaat is geenszins een eindpunt, integendeel: de erkenning zorgt voor een bijkomende motivatie om onze verantwoorde visie nog scherper te stellen.