Winkelmand

Sancerre

Sancerre is een van de bekendste Franse wijngebieden. Het is reeds sinds 1936 een A.O.C. voor wat betreft de witte wijnen. De rosé en rode Sancerre wijnen kregen pas het A.O.C. label in 1959. De regio werd in de loop der jaren meerdere keren uitgebreid, de laatste wijziging dateert van 18 maart 1998.

Er zijn zo’n 2600 ha wijngaard verdeeld over de gemeenten Sancerre, Bannay, Bué, Crézancy, Menetou-Ratel, Ménétréol, Montiginy, Sainte-Gemme, Saint-Satur, Sury-en-Vaux, Thauvenay, Veaugues, Verdigny en Vion.
Sancerre ligt ten zuidoosten van Orléans op 310 lm boven de zeespiegel op een afgelegen heuvel. Het dorpje ligt zo’n 2 km van de linkeroever van de Loire en de samenvloeiing met de Vauvise verwijderd. Sancerre vormt de oostelijke grens van het departement Centre en grenst aan het departement Nièvre en de regio Bourgogne waarmee het slechts gescheiden wordt door de Loire.

Er kunnen 3 bodemtypes onderscheiden worden: kalksteen, mergel en silex (vuursteen).

Vroeger waren hier vooral Pinot druiven aangeplant tot deze eind 19e eeuw vernietigt werden door phylloxera. Toen werd de Sauvignon druif veelvuldig aangeplant mede doordat deze goed bestand is tegen het plaatselijke klimaat. De natuurlijke voordelen van de bodemstructuur zorgden ervoor dat hier grote wijnen geproduceerd worden.

Hoewel er enkele verschillen zijn tussen Sancerre wijnen en Pouilly-Fumé wijnen zijn ze moeilijk uit elkaar te halen bij een blindproeverij. Over het algemeen hebben Sancerre wijnen meer uitgesproken aroma’s terwijl de Pouilly-Fumé wijnen meer geparfumeerd zijn.

Binnenin de A.O.C zijn er verscheidene uitstekende wijngaarden maar sinds midden jaren 90 is het verboden voor producenten om de naam van de wijngaard te vermelden op het etiket.

Sauvignon Blanc vertegenwoordigd de overgrote meerderheid maar de Pinot Noir kan goed zijn voor 1/5 tot 1/6 van de jaarlijkse productie van het wijnjaar.

Voor de witte wijnen is het max. toegestane rendement 60 hl/ha, voor rosé en rode wijnen is dit 55 hl/ha.

Het min. alcoholgehalte voor witte wijn bedraagt 10,5% en voor rode en rosé wijn 10%.

Wijnen die niet voldoen aan de A.O.C. eisen worden gedegradeerd tot Vin de Pays du Jardin de France.