Winkelmand

Saint-Pantaléon-les-Vignes

Saint-Pantaléon-les-Vignes

Inleiding

De wijngaard ligt helemaal in de gemeente Saint-Pantaléon in het zuiden van het departement Drôme op de weg naar Nyons.

Geschiedenis

De wijnstok groeit hier al eeuwen en is zodanig dominant dat de gemeenteraad in 1918 voorstelt ‘les vignes’ (de wijngaarden) toe te voegen aan de gemeentenaam.

Twee eeuwen geleden kende men in Saint-Pantaléon reeds de ‘Ban des Vendanges’: dit was een plechtigheid waarbij de jongste en de oudste wijnboer, bijgestaan door een magistraat van het dorp, beslisten over de datum van de wijnoogst.

Het AOC decreet

Saint-Pantaléon is sedert 1969 geklasseerd als Côtes du Rhône Villages Saint-Pantaléon-les-Vignes.
Het alcoholpercentage moet minstens 12,5% bedragen voor de rode en 12% voor de witte en rosé wijnen.
De opbrengst mag maximaal 42 hectoliter per hectare opleveren.
Het decreet erkent volgende appellaties: AOC Côtes du Rhône Saint-Pantaléon-les-Vignes rouge, rosé en blanc.
De druivenrassen voor de rode wijnen zijn: grenache (minimum 50%), syrah en/of mourvèdre (minimum 20%). Toegelaten andere druivenrassen zijn deze van de Côtes du Rhône Villages voor maximum 20%.

De druivenrassen voor de rosé wijnen zijn: grenache (minimum 50%), syrah en/of mourvèdre (minimum 20%). Toegelaten andere druivenrassen zijn deze van de Côtes du Rhône Villages voor maximum 20%. Er wordt ook toegestaan dat voor maximum 20% gebruik wordt gemaakt van de volgende witte druivenrassen: grenache, clairette, marsanne, roussanne, bourboulenc en viognier.

De druivenrassen voor de witte wijnen zijn: grenache, clairette, marsanne, roussanne, bourboulenc en viognier. Andere witte druivenrassen, toegelaten binnen de Côtes du Rhône mogen voor maximum 20% gebruikt worden.

De Wijnen

De rode wijnen hebben een consistente kleur, paars zolang ze jong zijn. Ze hebben een fruitig boeket, een stevige smaak, evenwichtig en met tannines die versmolten aanwezig zijn. Het zijn goede bewaarwijnen met een rijpheid tussen de 6 en de 10 jaar.

De rosé wijnen schitteren met een levendig roze kleur, hij heeft een fruitig boeket. Ze zijn geraffineerd en licht fruitig van smaak . Aangeraden is om ze jong te drinken.

De witte wijnen hebben een lichtgouden weerschijn. Hij laat aroma’s van perzik en abrikoos vrij . Hij smaakt geraffineerd en licht fruitig. Ze worden over het algemeen jong gedronken.

Klimaat

Mediterraan, door het omringende reliëf beschermd tegen de mistral.

Terroir

Hellingen van kalkhoudende klei, met zand bedekte inzinkingen.

Artevino's boutique wijnhuizen in Saint-Pantaléon-les-Vignes