Winkelmand

Crozes-Hermitage

Crozes-Hermitage

Inleiding

Dit is het grootste wijngoed van de noordelijke Appellations. Het strekt zich uit over 11 gemeenten gelegen in de Drôme op de rechteroever van de Rhône.

Geschiedenis

De wijngaard is minder oud dan die van Hermitage; in het zuiden is de aanplant van recente datum en kwam in de plaats van de fruitteelt.

Het AOC decreet

Crozes-Hermitage is sedert 1937 geklasseerd als AOC voor de rode en witte wijnen.
Het alcoholpercentage moet minstens 10% bedragen.
De opbrengst mag maximaal 45 hectoliter per hectare opleveren.

De rode wijn moet voor minstens 85% uit de syrah druif bestaan en voor maximum 15% marsanne en roussanne. De witte wijn moet zijn samengesteld uit marsanne en roussanne.

De Wijnen

De rode wijnen hebben een volgehouden schitterende kleur. Ze hebben een boeket van rode vruchten, leder en kruiden, de mond heeft een sierlijke, levendige structuur, met een tanninerijke smaak en een lange afdronk. De wijnen hebben een lange levensduur en kan je het beste ontkurken ongeveer 2 uur voor consumptie. In hun jeugd gaan ze goed samen met vleeswaren, lam of een geroosterde parelhoen. Eenmaal rijp, zijn ze perfect bij vlees met saus, gesmoord rundvlees en suddergerechten.

De witte wijnen zijn lichtgoud van kleur en helder doorzichtig. Ze hebben een bloemenparfum en toetsen van haagdoorn en acacia. In de mond offreren ze rondheid met een tikkeltje frisheid. Ze komen het beste tot ontplooiing als aperitief bij bladerdeeggebakjes en bij riviervis. Bij volle rijpheid harmoniëren ze perfect met een schoteltje schaal- en schelpdieren met een vleugje saffraan. Ze zijn reeds aangenaam om drinken als ze jong zijn, doch kunnen enkele jaren bewaard worden.

Klimaat

De hellingen liggen pal op het zuiden. Onder invloed van de Mistral.

Terroir

In het noorden graniethellingen die aansluiten op die van Hermitage; in het zuiden fluvioglaciale rivierafzettingen en terrassen met rolkeien of löss.

Artevino's boutique wijnhuizen in Crozes-Hermitage