De wijngaard strekt zich uit over het grondgebied van de gemeente Saint-Gervais in het departement Gard.
Gedurende eeuwen was polycultuur de voornaamste agrarische activiteit. Stukje bij beetje won de wijnbouw terrein; eerst in de valleien en daarna in de vlakte van de Cèze. De laatste dertig jaar worden vooral gekenmerkt door een voortdurend nastreven van kwaliteit.
Sablet werd sedert 1974 geklasseerd als Côtes du Rhône Villages Sablet.
Het alcoholpercentage moet minstens 12,5% bedragen voor de rode en 12% voor de witte en rosé wijnen.
De opbrengst mag maximaal 42 hectoliter per hectare opleveren.
Het decreet erkent volgende appellaties: AOC Côtes du Rhône Sablet rouge, rosé en blanc.
De druivenrassen voor de rode wijnen zijn: grenache (minimum 50%), syrah en/of mourvèdre (minimum 20%).
Toegelaten andere druivenrassen zijn deze van de Côtes du Rhône Villages voor maximum 20%.
De druivenrassen voor de rosé wijnen zijn: grenache (minimum 50%), syrah en/of mourvèdre (minimum 20%).
Toegelaten andere druivenrassen zijn deze van de Côtes du Rhône Villages voor maximum 20%. Er wordt ook toegestaan dat voor maximum 20% gebruik wordt gemaakt van de volgende witte druivenrassen: grenache, clairette, marsanne, roussanne, bourboulenc en viognier.
De druivenrassen voor de witte wijnen zijn: grenache, clairette, marsanne, roussanne, bourboulenc en viognier. Andere witte druivenrassen, toegelaten binnen de Côtes du Rhône mogen voor maximum 20% gebruikt worden.
De rode wijnen hebben een donkerrode kleurspiegel, met kersrode weerkaatsingen. Ze hebben aroma’s van rode vruchten en steenvruchten. Van smaak is hij gestructureerd, evenwichtig, fluwelig en met een lange, stijlvolle afdronk. Het zijn goede bewaarwijnen, die bij voorkeur te drinken zijn na het vierde of vijfde jaar.
De rosé wijnen hebben blauwige weerkaatsingen. Ze hebben een neus van framboos en aardbei, ze zijn breed, elegant en warm in de mond. Aangeraden is om ze jong te drinken.
De witte wijnen zijn groengeel met een gouden zweem. Ze hebben een fris, bloemig parfum. In de mond smaken ze licht met een bloemenaroma. Ze worden over het algemeen jong gedronken.
Mediterraan type.
Zandig op hellingen van rode klei; bodems met grind op de hoogvlakte.