Winkelmand

Toro

In het Duerodal, direct ten westen van wijngebied Rueda, ligt het onbekendere maar succesvolle Toro, op maar 40 kilometer van de grens met Portugal. Toro is een gebied in opkomst, waar zich ambitieuze wijnmakers vestigen om bijzondere, intense wijnen te maken. De productie bestaat overwegend uit rode wijn van tempranillo, die in dit gebied een eigen naam heeft, tinto de toro. Niet zo vreemd als je weet dat hij hier al sinds de elfde eeuw staat aangeplant. Druif en regio zijn met elkaar vergroeid.

 

Wijnbouw in Toro

Dankzij het warme, zonnige klimaat en de lage opbrengst van de wijnstokken – meestal nog in de vorm van kleine struikjes geplant – zijn de wijnen krachtig, met intense fruitsmaken. Om te voorkomen dat ze log en zwaar worden, liggen de meeste wijngaarden op een hoogte van 600 tot 750 meter, waar de nachten fris zijn. Dat vertraagt de rijping van de druiven en geeft ze de kans voldoende zuren op te bouwen. De bodems bestaan er uit een mix van klei, zand en kalksteen. Met name in de klei kunnen de wortels van de wijnstokken tijdens de lange, droge zomers altijd nog wel wat vocht vinden.

 

Druivenrassen van Toro

Behalve tinto de toro is het druivenras garnacha in Toro van belang; wijn van deze druif is ook toegestaan in de wijnen met de herkomstbenaming DO Toro, zij het alleen in combinatie met tinto de toro. Daarnaast wordt er een kleine hoeveelheid witte wijn gemaakt van de druivenrassen malvasia en verdejo.