Winkelmand

Saint Emilion

Saint Emilion

Rondom het schilderachtig dorpje St-Emilion liggen de wijngaarden van de gelijknamige A.O.C.  Saint-Émilion is een Franse gemeente in de regio Aquitanië, departement Gironde, op ongeveer 40 km ten oosten van Bordeaux gelegen, op de hellingen van de rivier de Dordogne. De andere gemeenten zijn van deze A.O.C. zijn: St.-Christophe-des-Bardes, St.-Laurent-des-Combes, St.-Hipolyte, St.-Étienne-de-Lisse, St.-Pey-d’Armens, St.-Sulpice-de-Faleyrens.

Er wordt uitsluitend rode wijn geproduceerd. Volgens de A.O.C. zijn er twee indelingen voor de wijnen van de Saint-Émilion.

  1. A.O.C. Saint-Émilion.
  2. A.O.C. Saint-Émilion Grand Cru.

Het wijngebied beslaat een oppervlakte van 5500 ha en de produktie bedraagt  max. 45 hl./ha. voor St.-Émilion en 40 hl/ha. voor St. Émilion Grand Cru. Verwar de Saint-Émilion Grand Cru echter niet met de Saint-Émilion Grand Cru Classés. De Grand Cru zonder de toevoeging Classé betekent slechts dat de wijn meer alcohol bevat en niet officieel geclassificeerd is.

De wijngaarden liggen op een vlakte van kalkhoudende gronden en op heuvels van kalkhoudende leem- of kleigronden. Ten westen van St-Emilion bestaat de bodem uit kiezelhoudende grond. De meeste St-Emilion wijnen komen van de zandhoudende aanslibsels en ijzerhoudende zandstenenbodem, die tot aan de Dordogne reiken.
De volgende druivenrassen mogen gebruikt worden: Merlot, Cabernet Sauvignon, Bouchet (plaatselijk dialect voor Cabernet Franc), Carmenère en Malbec.
De meeste wijnen zijn van uitstekende kwaliteit, donkerrood van kleur en snel toegankelijk.

Saint-Émilion was niet opgenomen in de wijnclassificatie van 1855. Pas in 1955 kreeg de gemeente een eigen ranglijst. Het initiatief hiertoe werd genomen door de lokale wijnboeren. Omdat men van in het begin wou vermijden dat de classificatie verouderd zou worden, werd besloten de lijst elke 10 jaar te herbekijken. De tien jaar werden niet gerespecteerd, maar er waren herzieningen in 1959, 1969 1986, 1996. De laatste herziening dateert 2006. Deze werd aangevochten door acht domeinen die gedeclasseerd werden. De rechtbank annuleerde de classificatie in juli 2008 en bevestigde dit in beroep in maart 2009. Voor de oogst 2009 mogen de wijngaarden de classificatie van de lijst van 1996 gebruiken.

De classificatie is gebaseerd op bodem, smaak, prijs en reputatie van de wijngaard. De geclasseerde wijnen van St-Emilion zijn meestal afkomstig van een beter bodemtype.
De meeste Cru Classés bevinden zich in de directe omgeving van het dorpje St-Emilion. Ze zijn meestal krachtiger met meer tannine en kunnen ook langer bewaard worden.

De satelietten van St-Emilion

Ten noorden van het wijngebied van St-Emilion mogen vier gemeenten hun naam toevoegen aan de herkomstbenaming St-Emilion. De wijnen uit de satelietgemeenten zijn meestal minder verfijnd dan de St-Emilion wijnen maar desalniettemin het consumeren waard. De prijs-kwaliteit verhouding is erg gunstig.

  • Saint-Georges-St-Emilion

    Stevige, kruidige rode wijnen.
    Komt uit het dorpje Saint-Georges-Saint-Emilion, de totale oppervlakte bedraagt 170 ha; en maximale productie van 42 hl/ha.
    De toegestane druivensoorten zijn Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc

  • Montagne-St-Emilion

    Volle, stevige wijnen. Oppervlakte: 1588 ha, met een max. productie van 42 hl/ha.. Mag alleen gebruikt worden voor wijnen van de gedefinieerde percelen in Montagne, Parsac en Saint-Georges. De toegestane druivensoorten zijn Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc.

  • Puisseguin-St-Emilion

    Iets elegantere wijnen. De wijnen komen van gedefinieerde percelen in de gemeente Puisseguin. De oppervlakte bedraagt: 738 ha, max. productie van 45 hl/ha. De toegestane druivensoorten zijn Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc.

  • Lussac St-Emilion

    Zachtste wijnen van de 4 satelliet gemeenten.
    De appellatie bevindt zich op de rechteroever van de Garonne en Dordogne, zo’n 45 km van Bordeaux en 9 km van St-Emilion. De terroir van Lussac wordt gekenmerkt door de diversiteit van zijn gronden, die tussen de plateaus wordt verdeeld, de kanten van de heuvels en kleine valleien. In het zuidoosten, zijn de hellingen kleiachtig-kalksteen houdend, gelijkaardig aan de bodem in St-Emiilion. Naar het westen toe is zijn ze meer grindachtig, en in het noorden zijn de bodem er kleiachtig. In het oosten bestaat de ondergrond uit kalksteenbedden die uitstekende steengroeven voor het halen van zachte de bouw steen maakten.
    De toegestane druivenvariëteiten zijn Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Malbec en Merlot. Merlot is doorgaans de dominerende druif. De toegestanen opbrengst is 45 hl/ha.
    In Lussac zijn de wijngaarden voornamelijk familiebedrijven. De gemiddelde grote is ongeveer 10 ha. Er zijn in totaal 900 ha, verdeeld onder 95 onafhankelijke wijnbouwers, 530 ha wordt geëxploiteerd door de coöperatieve Puisseguin-Lussac-St-Emilion.

Voornamelijk Merlot, Cabernet Franc
Midden: kalksteenplateau omringd door kalkgrond met klei en slib. Noordwesten: zandige laag over vooral kleigrond. Dordogne-vallei (zuiden): Lichtere grond met alluviale stenen en zand
1.449 ha
Red (intense vuurrode tinten)
Aardbei en aalbes, gevolgd door tonen van zachte specerijen, vanille, leer en rook
Varieert van bijzonder krachtig en geconcentreerd tot verfijnd en delicaat, over het algemeen gul, warm, vlezig en volrond, met stevige, maar fluweelachtige tanninen
5 tot 30 jaar – Schitterende rijpingspotentie
Alle soorten vlees, kazen of brownies

Artevino's boutique wijnhuizen in Saint Emilion