Winkelmand

Saint Véran AOP (Appellation d’Origin Protégée)

Saint Véran AOP (Appellation d’Origin Protégée)

Introductie

De wijngaarden van de A.O.C. Saint-Véran (een totale oppervlakte van ongeveer 650 ha voor een totale productie van ongeveer 40000 hectoliter) omringen de Middeleeuwse burcht Chasselas en worden gekenmerkt door een homogene bodem. De appellation uit 1971 strekt zich uit over een aantal dorpen in de omgeving van Saint-Vérand, die zijn “d” inmiddels is verloren. De appellation bestaat uit twee gedeeltes: één ten noorden en één ten zuiden van de A.O.C. Pouilly-Fuissé. De twee voornaamste kenmerken van de wijnen van Saint-Véran zijn verfijning en elegantie. De hoogwaardige wijnen hebben een mooie goudgroene kleur en een subtiel bouquet van wit fruit (perzik).

Het AOC decreet

  • Het decreet dateert van 6 januari 1971
  • Maximale productie bedraagt 55 hl. Per ha
  • Alleen witte wijn
  • Alleen wijnen van de gedefinieerde percelen communes Chânes, Chasselas, Davayé, Leynes, Prissé en Saint-Vérand. Enkele percelen afkomstig uit Saint-Amour (Voorheen Beaujolais village Blanc) en Solutré (voorheen Mâcon-Villages) worden ook toegelaten.
  • Enkel de Chardonnay druif is toegelaten
  • Een minimum aanplant van 8000 stokken/ha

Druivensoorten

Eén enkele druivensoort is slechts toegelaten; nl. chardonnay

Ligging

In het zuiden van Bourgogne, temidden van de Mâconnais. Het is de laatste appéllation uit de Bourgogne vooraleer ze overgaat in de Beaujolais. De appéllation wordt geografisch opgesplitst in een noordelijk gedeelte (Davayé) en een zuidelijk gedeelte (Chânes, Chasselas, Leynes en Saint-Vérand).

Klimaat

Semi-continentaal klimaat dat enigszins wordt beïnvloed door de Atlantische Oceaan. Een lente met regelmatig regen, een lange warme zonnige zomer, een zachte herfst en een lange koude winter. In de vroege lente kan het nog vriezen. Ook kunnen er flinke regen en hagelbuien voorkomen. Lichte mediterrane invloed.

Terroir

Graniet in het zuiden, kalk en mergel in het noorden.

Coupe passant par la roche de Vergisson et Davayé
Couppe passant par Chasselas et Vinzelles
Coupe passant par Saint-Vérand et Chanes

Karakteristieken

De neus is fruitig, levendig en floraal. Droge smaak van fruit en geroosterde amandelen met een krachtige afdronk. Evenwichtige en goed gestructureerde wijnen met een mooie frisheid en aroma. Een wijn die mooi evolueert in zijn rijpheid (het is aanbevolen deze wijn in zijn eerste 8 levensjaren te drinken). Op leeftijd merk je een mooie kleurevolutie, de geur van de acacia bloem en honing. De volledige rijkdom van de terroir komt tot uiting.

Doorheen een Saint-Véran degustatie zal je merken dat je met twee verschillende types te maken hebt. De wijnen afkomstig uit de zuidelijke gemeentes geven toetsen van fruit en een vettigheid mee terwijl deze uit de noordelijke gemeentes veelal verfijndere wijnen produceren met een bloemigheid en met minerale toetsen verweven.

Bourgogne, een complex classifficatie systeem

Het complexe classificatiesysteem van de appellaties van de Bourgogne bestaat sinds 1937 en kent de volgende 5 niveau’s:

  1. Generieke appelaties (Appellations Génériques, zoals AOC Bourgogne Passe-Tout-Grains). Deze appelaties kunnen worden gevoerd door wijnen uit het
  2. gehele Bourgogne-gebied.
  3. Streek-appellaties (Appellations Sous-Régionales, zoals AOC Côtes de Beaune). Deze appellaties mogen worden gebruikt door wijnen uit de specifieke sub-gebieden.
  4. Gemeente-appellaties (Appellations Communales of Villages, zoals AOC Pommard). Wijnen uit één specifieke gemeente mogen een appellation communale of appellation village dragen.
  5. Wijngaard-appelaties (Appellations de Climats, zoals Chambolle-Musigny Clos Des Amoureuses Appellation Contrôlée). Waneer een wijn uit één wijngaard komt, dan mag men de wijgaardnaam in de appellatienaam hanteren. Dit komt nog wel eens voor, wanneer een wijngaard in twee verschillende communes ligt, maar ook als men de speciale kwaliteit van een wijngaard wil benadrukken.
  6. Premier Crus en Grand Crus. De predikaten “Premier Cru” en “Grand Cru” mogen bij een klein aantal wijngaarden aan de AOC-naam worden toegevoegd; dit is een extra kwaliteitskenmerk, waarbij Grand Cru de hoogste onderscheiding is.
    Omdat de predikaten “Premier Cru” en “Grand Cru” aan de namen van de appellaties worden toegevoegd, wordt de benaming bepaald niet korter, maar wel statiger: “Beaune Montee Rouge Appellation Beaune Premier Cru Contrôlée” of “Clos de Tart Grand Cru Appellation Morey Saint-Denis Controlée.”

In de Bourgogne komen – mede door de (mogelijke) plaatsing van het subgebied, de wijngaard- en gemeentenamen alsmede de Cru-predikaten binnen de appellatie-naam – de meest ingewikkelde combinaties qua naamgeving voor, waarbij het soms sterk de vraag is, of dit nog zin heeft. Zeker omdat het hebben van een dure naam (en vaak evenredig hoge prijs) niet eens een garantie is voor kwaliteit. De kwaliteit van de wijn zelf is nog altijd sterk afhankelijk van de kwaliteit van de wijnmaker en dat staat los van de naam die de wijn(gaard) – verdeeld over meerdere eigenaren/producenten – mag dragen.