Winkelmand

Rousset-les-Vignes

Rousset-les-Vignes

Inleiding

De wijngaard is beperkt tot het grondgebied van de gemeente Rousset-les-Vignes in het departement Drôme. Het ligt ten noordoosten van de steden Orange en Valréas.

De naam Rousset-les-Vignes is eenvoudigweg afgeleid van de kleur van zijn rotsen, saffer en rode oker.

Geschiedenis

Het dorp dat vasthaakt aan de Lancehellingen wordt overheerst door een Renaissancekasteel dat toebehoorde aan het huis van Poitiers. Wijn wordt er reeds eeuwen verbouwd en het kadaster maakt reeds in de 15e eeuw gewag van diverse kwaliteiten van de wijngronden, hetgeen nog uitzonderlijk is en wijst op een traditionele bezorgdheid om de kwaliteit.

Het AOC decreet

Rousset les Vigness werd sedert 1969 geklasseerd als Côtes du Rhône Villages Rousset-les-Vignes.
Het alcoholpercentage moet minstens 12,5% bedragen voor de rode en 12% voor de witte en rosé wijnen.
De opbrengst mag maximaal 42 hectoliter per hectare opleveren.
Het decreet erkent volgende appellaties: AOC Côtes du Rhône Villages Rousset-les-Vignes rouge, rosé en blanc.
De druivenrassen voor de rode wijnen zijn: grenache (minimum 50%), syrah en/of mourvèdre (minimum 20%). Toegelaten andere druivenrassen zijn deze van de Côtes du Rhône Villages voor maximum 20%.

De druivenrassen voor de rosé wijnen zijn: grenache (minimum 50%), syrah en/of mourvèdre (minimum 20%). Toegelaten andere druivenrassen zijn deze van de Côtes du Rhône Villages voor maximum 20%. Er wordt ook toegestaan dat voor maximum 20% gebruik wordt gemaakt van de volgende witte druivenrassen: grenache, clairette, marsanne, roussanne, bourboulenc en viognier.

De druivenrassen voor de witte wijnen zijn: grenache, clairette, marsanne, roussanne, bourboulenc en viognier. Andere witte druivenrassen, toegelaten binnen de Côtes du Rhône mogen voor maximum 20% gebruikt worden.

De Wijnen

De rode wijnen zijn vol karmijnrood en hebben aroma’s van rode vruchten. In de mond zijn ze vol en hebben een uitstekende afdronk met fijne, diepe tannines. Deze wijnen geven hun finesse prijs op rijpere leeftijd, het zijn wijnen die goed bewaren.

De rosé wijnen hebben een schitterend aspect en een levendig roze kleur. Ze hebben een fruitig boeket, zijn harmonieus in de mond met een licht fruitig aroma. Aangeraden is om ze jong te drinken.

De witte wijnen hebben een lichtgroene zweem. Ze hebben een fruitig boeket, zijn harmonieus in de mond met een licht fruitig aroma. Ze worden over het algemeen jong gedronken.

Klimaat

Mediterraan klimaat dat beschermd wordt tegen de Mistral door de naburige massieven.

Terroir

Verheven hellingen met wijngaarden die met greskeien bezaaid zijn.

Artevino's boutique wijnhuizen in Rousset-les-Vignes