Winkelmand

Saint-Péray

Inleiding

De wijngaard strekt zich uit over twee gemeenten, Saint-Péray en Toulaud in het departement Ardèche. Ze ligt op de rechteroever van de Rhône. De AOC Saint-Péray geldt zowel voor witte wijnen als voor schuimwijnen.

Geschiedenis

De wijnbouw is al aanwezig sinds de Romeinse tijd en beheerst deze regio sedert de 15e eeuw. In 1825 nodigde een scherpzinnige wijnboer een eigenaar van een wijngoed uit de champagnestreek uit. In 1829 knalde de eerste kurk van een mousserende Saint-Péray aan de voet van het oude kasteel van Crussol!
Saint-Péray en Saint-Péray Mousseux werden tot AOC verheven in 1936.

Het AOC decreet

Saint-Péray is sedert 1936 geklasseerd als AOC voor zowel de stille witte wijnen, als voor de schuimwijnen.
Het alcoholpercentage moet minstens 10% bedragen voor de stille wijn en 9% voor de schuimwijnen.
De opbrengst mag maximaal 46 hectoliter per hectare opleveren.

Zowel voor de stille als voor de schuimwijnen.zijn de druivenrassen marsanne en roussanne toegelaten.

De Wijnen

De schuimwijnen hebben een gele kleur en een boeket van bloemen en citrusvruchten. In de mond smaken ze levendig, licht, droog en verfrissend.

De stille witte wijnen hebben een lichtgouden kleur en een neus van vers geplukte bloemen. Ze zijn licht, levendig en zijn goed fris in de mond. Dit zijn wijnen die jong gedronken worden.

De geoogste druiven worden kort geperst en vervolgens vergist in fusten of in roestvrijstaal. De witte mousserende wijn ontstaat uit stille witte wijn, die afkomstig is van relatief vroeg geoogste druiven, dit is om de wijn een hoger zuurgehalte te geven. Na de eerste gisting volgt een tweede op de fles, volgens de klassieke methode. Op het einde van de tweede gisting wordt de hals van de op de kop staande fles bevroren en vliegt het bezinksel eruit, daarna wordt gekurkt. Mousserende wijn moet volgens de AOC regels negen maanden op de fles verblijven alvorens verkoop plaatsvindt.

Klimaat

Hellingen met doorploegd reliëf en een diepe vallei, wat een iets frisser microklimaat veroorzaakt in het hart van een warmere continentale zone.

Terroir

Granietachtige ondergrond bedekt met kalksteen, löss en kalkpuin.

Artevino's boutique wijnhuizen in Saint-Péray