Winkelmand

Valréas

Inleiding

De wijngaard strekt zich uit over de gemeente Valréas in het departement Vaucluse.

Geschiedenis

Valréas, de hoofdstad van de Enclave des Papes van de 14e eeuw tot de Franse Revolutie (1789), heeft een geschiedenis die nauw verweven is met die van de pausen. De legende wil dat de paus, erg vermoeid teruggekeerd uit Lyon, zijn gezondheid terugvindt dankzij de wijnen van Valréas. De opperherder besluit dan maar het gebied in te lijven omdat het een dorp der mirakelen is.

Het AOC decreet

Valréas is sedert 1967 geklasseerd als Côtes du Rhône Villages Valréas.
Het alcoholpercentage moet minstens 12,5% bedragen voor de rode en 12% voor de witte en rosé wijnen.
De opbrengst mag maximaal 42 hectoliter per hectare opleveren.
Het decreet erkent volgende appellaties: AOC Côtes du Rhône Valréas rouge, rosé en blanc.
De druivenrassen voor de rode wijnen zijn: grenache (minimum 50%), syrah en/of mourvèdre (minimum 20%). Toegelaten andere druivenrassen zijn deze van de Côtes du Rhône Villages voor maximum 20%.

De druivenrassen voor de rosé wijnen zijn: grenache (minimum 50%), syrah en/of mourvèdre (minimum 20%). Toegelaten andere druivenrassen zijn deze van de Côtes du Rhône Villages voor maximum 20%. Er wordt ook toegestaan dat voor maximum 20% gebruik wordt gemaakt van de volgende witte druivenrassen: grenache, clairette, marsanne, roussanne, bourboulenc en viognier.

De druivenrassen voor de witte wijnen zijn: grenache, clairette, marsanne, roussanne, bourboulenc en viognier. Andere witte druivenrassen, toegelaten binnen de Côtes du Rhône mogen voor maximum 20% gebruikt worden.

De Wijnen

De rode wijnen vertonen een mooie tint, met soms paarse franjes. Ze hebben een parfum van rode vruchten, framboos, aalbes en zwarte bes. Zijdezacht in de mond met een goed evenwicht. De smaak van rode vruchten is nogal nadrukkelijk aanwezig. De wijnen kunnen goed bewaard worden, ze kunnen evenwel ook jong gedronken worden.

De rosé wijnen hebben volle tinten en hebben een fruitige neus. Ze zijn zeer fruitig en fris van smaak . Aangeraden is om ze jong te drinken.

De witte wijnen hebben een lichtgroene kleur. Zij hebben een fruitige neus en zijn droog en aromatisch in de mond . Ze worden over het algemeen jong gedronken.

Klimaat

Mediterraan type met invloed van de Alpenwind.

Terroir

Hellingen in terrasvorm met rode klei, min of meer grindhoudend.

Artevino's boutique wijnhuizen in Valréas