Winkelmand

Amarone della Valpolicella

Amarone della Valpolicella

Deze Valpolicella wijnen hebben duidelijk een zoet mondgevoel, wat regelrecht tegen de traditionele stijl ingaat. Men laat hierbij de druiven na de oogst eerst gedurende 100 à 120 dagen drogen op rieten matten of in plastic geperforeerde bakjes in geklimatiseerde lokalen. Het vochtgehalte (water) in de druivenbes vermindert ten opzichte van het vruchtvlees, de kleurstoffen, tannines en de suikers. Als je deze geconcentreerde gedroogde druiven laat gisten, krijg je een geconcentreerde wijn die een diepere kleur heeft dan een gewone Valpolicella en die meer tannines en smaak bevat. Bovendien heeft de wijn een hoger alcoholgehalte, de gedroogde druiven hebben verhoudingsgewijs ten opzichte van verse druiven meer suikers toen ze vergist werden. Als je het proces van alcoholische gisting volledig doorloopt (d.w.z. tot alle suikers vergist zijn), heb je een droge wijn zonder restsuiker maar met een hogere alcoholgraad.