Winkelmand

Rasteau

Inleiding

De wijngaard van Rasteau strekt zich uit over het grootste gedeelte van het grondgebied van het dorp zelf, dat in het departement Vaucluse ligt. Naast de AOC Côtes du Rhônes Villages Rasteau is er ook nog de AOC Rasteau dewelke staat voor een vin doux naturel.Rasteau ligt ten noordwesten van Gigondas.

Geschiedenis

In de 18e eeuw is het wijngebied van Rasteau een van de belangrijkste van de Vaucluse. Het is hoofdzakelijk bekend om zijn natuurlijke zoete wijnen. Het economische belang primeert evenwel, en de rode Côtes du Rhône wijnen nemen geleidelijk de overhand in de inbreng tot de appellation.

Het AOC decreet

Rasteau werd sedert 1967 geklasseerd als Côtes du Rhône Villages Rasteau.
Het alcoholpercentage moet minstens 12,5% bedragen voor de rode en 12% voor de witte en rosé wijnen.
De opbrengst mag maximaal 42 hectoliter per hectare opleveren.
Het decreet erkent volgende appellaties: AOC Côtes du Rhône Villages Rasteau rouge, rosé en blanc.
De druivenrassen voor de rode wijnen zijn: grenache (minimum 50%), syrah en/of mourvèdre (minimum 20%). Toegelaten andere druivenrassen zijn deze van de Côtes du Rhône Villages voor maximum 20%.

De druivenrassen voor de rosé wijnen zijn: grenache (minimum 50%), syrah en/of mourvèdre (minimum 20%). Toegelaten andere druivenrassen zijn deze van de Côtes du Rhône Villages voor maximum 20%. Er wordt ook toegestaan dat voor maximum 20% gebruik wordt gemaakt van de volgende witte druivenrassen: grenache, clairette, marsanne, roussanne, bourboulenc en viognier.

De druivenrassen voor de witte wijnen zijn: grenache, clairette, marsanne, roussanne, bourboulenc en viognier. Andere witte druivenrassen, toegelaten binnen de Côtes du Rhône mogen voor maximum 20% gebruikt worden.

De Wijnen

De rode wijnen hebben een schitterende donkere kleurspiegel en hebben een boeket van zeer rijp rood fruit, vanille en peper. Hij heeft een gulle, evenwichtige mond, met een lange, warme afdronk. Hij begeleidt dan ook zeer goed de grote gastronomie. De wijnen kunnen steeds goed bewaard worden, soms zeer lang.

De rosé wijn heeft de kleur van aalbessen en hebben een fruitig boeket. Hij is sensueel in de mond en heeft een stevig silhouet. Aangeraden is om ze fris en jong te drinken.

De witte wijnen zijn licht goudkleurig en fruitig in de neus. In de mond vind je smaken van bloemen en abrikozen terug. Ze laten zich het liefste fris en jong drinken.

Klimaat

Mediterraan type, met uitzicht op de hellingen in het zuiden, gedeeltelijk beschermd tegen de mistral.

Terroir

De bodem is bruin en kalkhoudend. Het zijn lichte gronden op mergel en rode gronden op greskeien.