Winkelmand

Barossa Valley

Barossa Valley

Barossa Valley is gelegen in Zuid Australië. Barossa Valley wordt gezien als de thuisbasis van de Australische wijn. Meer dan 70 procent van alle exportwijnen van Australië worden hier geproduceerd. Er zijn ruim 270 wijnboerderijen in dertien wijngebieden. Barossa Valley ligt een uur ten noordoosten van Adelaide en is het bekendste, oudste en met zijn ruim 15000 ha aan wijngrond het grootste kwaliteitswijngebied van Australië. Rond 1850 werd de eerste wijnstok geplant. Er waren in de eind 19e eeuw veel druiventelers maar slechts 5 wijnproducenten. Vandaag de dag zijn er nog steeds veel telers, maar slechts ca. 40 wijnproducenten.

Barossa Valley ligt 50 km ten noordoosten van Adelaide. Het dal is 35 km lang en 20 km breed en kent een hoogteverschil van 80-290 meter. De bergen beslaan een gebied van 30 km van noord tot zuid en bereiken een hoogte van tussen de 300-450 meter.

Klimaat & bodem:
Het gebied kent in de dalen warme zomers en koude winters. Weinig neerslag in het voorjaar en de wintermaanden. In de zomermaanden maakt het hete klimaat druppelirrigatie van de wijngaarden noodzakelijk.
In de bergen is de bovenste aardlaag grijs-bruin over klei en af en toe steken er rotsen omhoog. Zo’n 85% van de dalen heeft rood-bruine teelaarde die op klei ligt.

Druiven:
De voormalige Rhine Riesling is de belangrijkste wijnsoort in het dal, maar is nu richting het oostelijke, koele heuvelland vertrokken aangezien ze ontdekte dat de Riesling het beter deed in de bergen. De Chardonnay is zeer krachtig en wordt vaak gemixt met die van andere districten. Het gebied van de Barossabergen wordt door vele gezien als “Chardonnay’s ware thuis” Dezelfde druif van de Barossabergen is meer elegant en aangenaam.
Shiraz is in rood de absolute ster van het dal. Veel oude wijnstokken zijn bewaard gebleven en de wijnen worden intens van smaak met geconcentreerd fruit.