Winkelmand

Laudun

Inleiding

De wijngaarden van Laudun strekken zich uit voer 3 gemeenten; Laudun, Saint-Victor-la-Coste en Tresques in het departement Gard. Laudun ligt iets ten noordwesten van Tavel en Lirac, ten zuidwesten van Orange en op de rechter Rhône oever.

Geschiedenis

Dit wijnbouwgebied bestaat sedert de Romeinse tijd, maar heeft een grote faam bereikt in de 17e eeuw. Laudun behoort tot de beroemde en traditionele ‘Côte du Rhône Gardoise’. Een verslag van experts over de bodem en de wijnen van de appellation Laudun heeft de rechtbank van Uzès in 1947 in staat gesteld de zone af te bakenen en de productievoorwaarden vast te leggen.

Over het algemeen wordt aangenomen dat de naam Laudun een Keltische etymologie heeft. Het achtervoegsel ‘dunos’ betekent verhevenheid, berg.

Het AOC decreet

Laudun werd sedert 1967 geklasseerd als Côtes du Rhône Villages Laudun.
Het alcoholpercentage moet minstens 12,5% bedragen voor de rode en 12% voor de witte en rosé wijnen.
De opbrengst mag maximaal 42 hectoliter per hectare opleveren.
Het decreet erkent volgende appellaties: AOC Côtes du Rhône Villages Laudun rouge, rosé en blanc.
De druivenrassen voor de rode wijnen zijn: grenache (minimum 50%), syrah en/of mourvèdre (minimum 20%). Toegelaten andere druivenrassen zijn deze van de Côtes du Rhône Villages voor maximum 20%.

De druivenrassen voor de rosé wijnen zijn: grenache (minimum 50%), syrah en/of mourvèdre (minimum 20%). Toegelaten andere druivenrassen zijn deze van de Côtes du Rhône Villages voor maximum 20%. Er wordt ook toegestaan dat voor maximum 20% gebruik wordt gemaakt van de volgende witte druivenrassen: grenache, clairette, marsanne, roussanne, bourboulenc en viognier.

De druivenrassen voor de witte wijnen zijn: grenache, clairette, marsanne, roussanne, bourboulenc en viognier. Andere witte druivenrassen, toegelaten binnen de Côtes du Rhône mogen voor maximum 20% gebruikt worden.

De Wijnen

De rode wijnen hebben een dieprode kleurspiegel en hebben aroma’s van steenvruchten en kruiden. Ze bezitten zijdeachtige tannines en gaan goed samen met vlees, gevleugeld wild en kaas. De wijnen worden ook jong geapprecieerd, maar kan best 3 tot 4 jaar bewaard worden.

De rosé wijnen zijn levendig roze van kleur en hebben een fijn, fruitig boeket. Ze zijn soepel in de mond. Aangeraden is om ze jong te drinken.

De witte wijnen zijn licht goudkleurig en in de neus kan je een zweem van kreupelhout terugvinden. Ze kenmerken een rijke en fruitige afdronk. Ze moeten jong gedronken worden.

Klimaat

Klassiek mediterraan klimaat, doch beïnvloedbaar door de mistral.

Terroir

Hellingen met stenen of grind. Lichte, weinig vochtige bodems.

Artevino's boutique wijnhuizen in Laudun