Winkelmand

Cornas

Inleiding

De wijngaard beperkt tot de gemeente Cornas in het departement Ardèche op de rechteroever van de Rhône.

Zijn ligging op het zuidoosten verschaft deze appellation een vroege rijpheid. Het is de eerste rode wijn die geoogst wordt in de noordelijke Côtes du Rhône.

Geschiedenis

Een reputatie die sinds de 10e eeuw niets van zijn glans verloren heeft. Hij was te vinden op de tafels van de koningen van Frankrijk en die van andere landen. In de 19e eeuw werd stond hij al even hoog aangeschreven als de Châteauneuf-du-Pape. Enkel de phylloxera en nadien de stadsuitbreiding hebben hem bijna klein gekregen!

Het AOC decreet

Cornas is sedert 1938 geklasseerd als AOC voor de rode wijnen.
Het alcoholpercentage moet minstens 10,5% bedragen.
De opbrengst mag maximaal 40 hectoliter per hectare opleveren.

De rode wijn moet voor 100% uit de syrah druif bestaan.

De Wijnen

De rode wijnen hebben een intense kleur met robijnrode weerschijn. Ze hebben een boeket van donker fruit, aroma’s van zwarte bes, violetjes, kruiden en gebrande chocoladenoten. Na vijf jaar ontwikkelt zich een ander parfum: truffel, amber, bereide vruchten en zoethout. Dit is een van de meest tanninerijke en krachtigste wijnen van frankrijk. In zijn jeugd is deze wijn een wondere gezel voor rood vlees. Bij volle rijpheid is hij perfect met wild.. Het beste is om de wijn minstens 5 jaar te laten rusten om hem de tijd te geven zich volledig te ontplooien. Hij heeft de mogelijkheid te verouderen tot 15 jaar en meer.

De gisting in betonnen containers, houten vaten of in roestvrijstaal duurt 8 tot 15 dagen. Soms wordt macération carbonique toegepast gedurende 25 dagen bij 30°C. De assemblage van wijnen uit verschillende wijngaarden vindt pas hierna plaats. Na de malolactische gisting wordt de wijn gedurende circa 2 jaar opgelegd op foeders of barriques.

Klimaat

Zonovergoten hellingen, op het zuiden en het zuidoosten.

Terroir

Enkele leemafzettingen, graniet en gneis, zeer steile granietterrassen die gesteund worden door muurtjes.

Artevino's boutique wijnhuizen in Cornas