Winkelmand

Côte-Rôtie

Inleiding

De wijngaard strekt zich uit over 3 gemeenten: Saint-Cyr-sur-Rhône, Ampuis, Tupin-Semons, op de rechteroever van de Rhône. De wijngaarden bevinden zich in het departement Rhône tegen zeer steile hellingen die op het zuiden en zuidwesten zijn gelegen. De Côte-Rôtie wordt verdeeld in de Côte brune, Côte blonde en Côte rosier.

Geschiedenis

Een der oudste wijngebieden van Frankrijk. De Romeinen hebben het goed ontwikkeld.

Het AOC decreet

Côte-Rôtie is sedert 1940 geklasseerd als AOC voor de rode wijnen.
Het alcoholpercentage moet minstens 10% bedragen.
De opbrengst mag maximaal 40 hectoliter per hectare opleveren.

De rode wijn moet voor minstens 80% uit de syrah druif bestaan en voor maximum 20% viognier.

De Wijnen

De rode wijnen ogen donkerrood en zijn paars gefranjerd tijdens zijn jeugd. Ze hebben een boeket van framboos, kruiden en een vleugje violetjes. Op rijkere leeftijd aroma’s van vanille en vruchtenpitten. In de monde vinden we toetsen van truffels, droge vruchten leder, mokka, chocolade en kaneel terug. Deze wijn gaat goed samen met lam, parelhoen of bij waterwild, maar ook bij asperges en truffels. Naargelang de leeftijd kan je hem beter 1 tot 3 uur voor het verbruik ontkurken en in een karaf decanteren. De Côte-Rôtie rijpt langzaam en kan zeer oud worden (5 tot 15 jaar).

Bij de verwerking van de druiven na de oogst, moeten de blauwe en witte druiven samen vergist worden. De vinificatie duurt 2 à 3 weken en vindt plaats bij een relatief hoge gistingstemperatuur van 28-32°C. Na de eerste alcoholische gisting vindt de malolactische gisting plaats waarna de wijnen eind november op vaten worden opgelegd. De fustopslag duurt relatief lang (15 tot 30 maanden).

Klimaat

Gematigd landklimaat, droge en warme zomers, regelmatige neerslag in de andere seizoenen.

Terroir

Zeer steile granietterrassen bedekt met een laag siliciumkalksteen op de ‘Côte blonde’; de bodem van de ‘Côte brune’ is rijk aan klei en ijzeroxide.

Artevino's boutique wijnhuizen in Côte-Rôtie