Winkelmand

Ribera del Gallego

Ribera del Gallego

Ribera del Gallego is een wijngebied iets ten noorden van de stad Zaragoza, het is zeer kleinschalig, er worden voornamelijk ambachtelijke wijnen gemaakt voor de rijkere Spanjaard of voor eigen consumptie.

Geografie en geologie:
Het gebied strekt zich uit langs de oever van de rivier Gállego, op een hoogte variërend van 800 tot 400 m, van het land van Biescas tot de afbuiging die de rivierbedding maakt na het bereiken van de Sierras Exteriores. De wijngaarden liggen verspreid over 10 gemeenten in de provincies Huesca (Almudévar, Ayerbe, Loarre), en Zaragoza (Ejea de los Caballeros, Leciñena, San Mateo de Gállego, Sierra de Luna, Villanueva de Gállego en Zuera). Grofweg ten noorden van Zaragoza tot aan de grens van Navarra. De bodem bestaat uit rood-bruine kalksteen op een losse, rotsachtige ondergrond met grote hoeveelheden kalk en, op sommige plaatsen, lei en alluviale bodems.

Klimaat:
Continentaal, met zeer warme zomers (tot 38ºC) en koude winters (tot -8ºC) en een jaarlijks gemiddelde van 15ºC. De neerslag bedraagt 350 tot 400 mm, en de zon schijnt gemiddeld 2.800 uur per jaar.

Druiven en opbrengst:
Blauwe druiven: Macabeo, Garnacha, Moristel en Tempranillo. Toegestaan: Cabernet, Mazuela en Syrah
Witte druiven: Garnacha Blanca, Parellada, en Moscatel romano.

Wijnbouw:
Een steeds groter gebied wordt gezuiverd en weer terug gebracht naar ecologische landbouw. De wijnstokken worden zowel in ‘vaso’ (wijnstok los op de grond) gesnoeid als geleid langs palen en draden ‘en espaldera’.

Artevino's boutique wijnhuizen in Ribera del Gallego