Winkelmand

Meursault AOC

Meursault AOC

Niettegenstaande de A.O.C. Meursault vooral gekend is voor witte wijn, wordt hij echter ook voor rode wijnen gebruikt. Het is een kleine appellatie omdat er maar 450 ha wijngaarden zijn waarvan 15 ha voor rode wijnen. Verschillende wijngaarden zijn geklasseerd als Premier Cru. Op de etiketten kan men volgende vermeldingen aantreffen:

    • Premier Cru gevolgd door de naam van de wijngaard, of simpelweg Premier Cru wanneer de wijn geproduceerd werd uit verschillende Premier Cru percelen
    • Simpelweg de naam van de wijngaard voor de niet Premier Cru wijnen
    • De benaming Côte de Beaune (uitsluitend voor rode wijnen).

De lijst met Premier Crus wijnen omvat: Les Cras, Les Caillerets, Les Santenots Blancs, Les Plures, Les Santenots du Milieu, Charmes, La Jeunelotte, La Pièce sous le Bois, Sous le Dos d´Ane, Sous Blagny, Perrières, Clos des Perrières, Genevrières, Porusot, Le Porusot, Les Bouchères, Les Gouttes d´Or.

De wijnen afkomstig van de wijngaarden: Les Santenots Blancs, Les Plures, Les Santenots du Milieu, Les Santenots du Dessous, Les Vignes Blanches vormen de wijngaard Santenots en kunnen dus de naam Volnay-Santenots gebruiken.

Zoals overal in Bourgogne is voor de rode wijnen de Pinot Noir het hoofdbestanddeel en voor de witte wijnen is dit Chardonnay

De witte wijnen zijn zeer aromatisch met een geur van amandelnoten; ze voelen in de mond vaak vettig aan vooral wanneer ze in barriques gerijpt zijn.