Winkelmand

Beaumes-de-Venise

Beaumes-de-Venise

Inleiding

Beaumes-de-Venise heeft een ietwat vreemde status in de classificatie van de Rhône wijnen.

Vooreerst heb je de AOC Beaumes-de-Venise voor de vin doux naturel. Deze aparte AOC zal hier niet besproken worden. Vervolgens heb je de AOC Côtes du Rhône Villages Beaumes-de-Venise. In 2005 werd hierin verandering gebracht om de rode wijn als een volwaardige cru te aanzien en hem de status AOC Beaumes-de-Venise toe te kennen.

De wijngaard strekt zich uit over de gemeenten Beaumes-de-Venise, Suzette, Lafare en La Roque-Alric, in het departement Vaucluse.

De wijnboeren van Beaumes-de-Venise hebben enorme vooruitgang geboekt sinds hun wijn in 1979 als ‘Villages’ geklasseerd werd. Velen zijn aanhangers van de doordachte, milieuvriendelijke wijnbouw. De kelder van de wijnboeren was de eerste in het Rhônedal die de milieunorm ISO1400-1 behaalde. Alle wijn met een AOC wordt gebotteld in het gebied van herkomst.

Het AOC decreet

Beaumes-de-Venise is sedert 1979 geklasseerd als Côtes du Rhône Villages Beaumes-de-Venise. In 2005 werd de rode wijn opgewaardeerd tot de AOC Beaumes-de-Venise.
Het alcoholpercentage moet minstens 12,5% bedragen voor de rode en 12% voor de witte en rosé wijnen.
De opbrengst mag maximaal 38 à 42 hectoliter per hectare opleveren.
Het decreet erkent volgende appellaties: AOC Côtes du Rhône Beaumes-de-Venise rosé en blanc. En AOC Beaumes-de-Venise voor de rode wijn.
De druivenrassen voor de rode wijnen zijn: grenache (minimum 50%), syrah en/of mourvèdre (minimum 20%). Toegelaten andere druivenrassen zijn deze van de Côtes du Rhône Villages voor maximum 20%.

De druivenrassen voor de rosé wijnen zijn: grenache (minimum 50%), syrah en/of mourvèdre (minimum 20%). Toegelaten andere druivenrassen zijn deze van de Côtes du Rhône Villages voor maximum 20%. Er wordt ook toegestaan dat voor maximum 20% gebruik wordt gemaakt van de volgende witte druivenrassen: grenache, clairette, marsanne, roussanne, bourboulenc en viognier.

De druivenrassen voor de witte wijnen zijn: grenache, clairette, marsanne, roussanne, bourboulenc en viognier. Andere witte druivenrassen, toegelaten binnen de Côtes du Rhône mogen voor maximum 20% gebruikt worden.

De Wijnen

De rode wijnen ogen vrank, en hebben een schitterende en heldere spiegel. De neus is complex, en wordt gekenmerkt door zeer rijp rood fruit en amandel. De mond is breed en rond, krachtig en elegant. De wijnen kunnen het best op jonge leeftijd geschonken worden.

De rosé en witte wijnen zijn licht en helder en hebben een fris en licht boeket van wilde bloemen. Ze zijn zeer verfrissend en hebben een fruitige smaak . Aangeraden is om ze jong te drinken.

Klimaat

Mediterraan, warm, door het reliëf beschermd tegen de mistral.

Terroir

De bodem is samengesteld uit zachte kalksteen, met verspreide zandsteenhoudende en magere, zandhoudende zones. De bodem is overal licht en bevat weinig grind.