Winkelmand

Barbera d’Alba DOC

Barbera d’Alba DOC

Om de oorsprong van de Barbera variëteit te achterhalen moeten we extreem ver terug in de tijd. De eerste documenten die gewag maken van deze druivensoort dateren echter van slechts enkele eeuwen terug. Het eerste formele citaat van Barbera duikt op in een document van de 17de eeuw, dat nu bewaard wordt in het stadhuis van Nizza Monferrato. De variëteit werd voor het eerst officieel vermeld in 1798 toen Graaf Nuvolone, afgevaardigd directeur van de landbouwvereniging van Turijn, de eerste ampelografie van de druivensoorten die in de wijngaarden van Piemonte werden verbouwd, opstelde.

“Il” of “la” Barbera, zoals deze druif traditioneel door de Piemonteese wijnbouwers werd genoemd, bezit een even bruusk en pretentieloos karakter als deze vrijmoedige en robuuste rode wijn, en is een van Italiës meest gekende en sterkst gewaardeerde wijnen omwille van zijn generositeit en kracht. A. Strucchi, een befaamd Italiaans oenoloog, merkte aan het einde van de vorige eeuw op dat “een Barbera van vijf of zes jaar zich even goed laat drinken bij geroosterd vlees als Barolo en door velen zelfs boven de meer bekende wijn wordt verkozen.”

De Barbera die gekend stond voor zijn vermogen warmte te scheppen en kracht te verlenen, werd door de officieren van het leger van Savoie begroet als een “echt kompaan.” Zij beweerden dat de Barbera op de meest moeilijke ogenblikken van een verbeten strijd hielp het hoofd koel te houden.

De Barbera die geroemd werd door eminente dichters als Carducci en Pascoli wordt door vele hedendaagse deskundigen nog steeds beschouwd als een uitzonderlijke wijn.