Winkelmand

Wagram

Het Oostenrijkse wijndistrict Wagram is een – voor Oostenrijkse begrippen – redelijk groot wijndistrict met bijna 2.500 hectare wijngaarden. Er zijn twee verschillende delen: een kleine strook land direct ten zuiden van de Donau en een veel groter deel ten noorden van de rivier.

Verscheidene wijnboeren uit Wagram zijn in de afgelopen jaren biologisch gaan werken. Ze zijn daarsuccesvol in gebleken. Het draagt bij aan het kwaliteitsimago dat Wagram altijd al heeft gehad. Het wijntoerisme wordt er verder door aangewakkert. Steeds meer wijnboeren sluiten zich aan bij de miliebewuste aanpak van hun collega’s.

Het klinkt misschien vreemd, maar bodemonderzoek heeft uitgewezen dat Wagram eens de kust van een prehistorische oceaan was. Daarover heeft zich een dikke laag löss gevormd. En hier planten de wijnboeren uit Wagram hun druivenstokken op. De Grüner Veltliners worden er pittig en kruidig van. Ook de Roter Veltliner doet het in Wagram goed, net als de Riesling. En denk niet dat er alleen mooie witte wijnen gemaakt worden. Een fruitige Zweigelt of fluwelige Pinot Noir uit Wagram is niet te versmaden.

Klosterneuburg

Het wijnicoon van Wagram is het Klosterneuburg. Dit indrukwekkende gebouw heeft een cruciale rol gespeeld in de Oostenrijkse wijncultuur.. Het was in 1860 de eerste hogeschool voor de wijnbouw ter wereld. Beroemde Oostenrijkse druiven als de Zweigelt en de Blauburger zijn hier gekweekt.

Tot op de dag van vandaag is dit monumentale wijninstituut toonaangevend. Veel Oostenrijkse wijnboeren zijn en worden er op internationaal topniveau opgeleid. Bovendien is het een van de grootste wijnproducenten van het land. Veel wijnboeren uit het vlakbij gelegen Wenen brengen er hun druiven heen om Oostenrijkse Sekt van te laten maken.