Winkelmand

Vacqueyras

Inleiding

De wijngaard strekt zich uit over 2 gemeenten, Vacqueyras en Sarrians in het departement Vaucluse, aan de voet van de Dentelles de Montmirail.

Geschiedenis

Na het decreet van de AOC Côtes du Rhône in 1937, werd Vacqueyras als een van de eerste dorpen erkend om de kwaliteit van zijn wijnen en geclassificeerd als ‘Côtes du Rhône Vacqueyras’ in 1955, en later tot Côtes du Rhône Villages Vacqueyras in 1995.
Vacqueyras werd uiteindelijk verheven tot Cru in 1990.

Het AOC decreet

Vacqueyras is sedert 1990 geklasseerd als AOC voor rode, rosé en witte wijnen.
Het alcoholpercentage moet minstens 12,5% bedragen voor de rode wijnen en 12% voor de rosé en witte wijnen.
De opbrengst mag maximaal 36 hectoliter per hectare opleveren.

De toegelaten druivenrassen voor de rode wijnen zijn: grenache (minstens 50%), syrah, mourvèdre (minstens 20%). Aanvullende druivenrassen zijn de andere rassen van de Côtes du Rhône, met uitzondering van de carignan, voor maximum 10%.

De toegelaten druivenrassen voor de rosé wijnen zijn: grenache (maximum 60%), mourvèdre en cinsault (minstens 15%).

De toegelaten druivenrassen voor de witte wijnen zijn: clairette, grenache blanc, bourboulenc, roussanne, marsanne en viognier die elk niet meer dan 80% van het assortiment mogen omvatten.

De Wijnen

De rode wijnen hebben een diepe kleurspiegel. De wijn geurt in zijn geheel naar rijpe vruchten, zwarte kers en steenvruchten en een lichte toets zoethout. In de mond is hij vlezig, romig en krachtig. Hij heeft een delicieus evenwicht tussen de frisheid van het fruit en de kruiden. De rode wijn kan 5 tot 7 jaar bewaard worden.

De rosé wijnen hebben een mooie kleur, een ietsje goud en een fruitig boeket. Hij is breed en gul in de mond en wordt het beste jong gedronken.

De witte wijnen zijn mooi heldergeel en ruikt zeer bloemig. In de mond heeft hij een uitzonderlijke frisheid. Ze worden eveneens jong gedronken.

Klimaat

Warm en droog, bijzonder veel zon.

Terroir

Alluviale bodems en gletsjerterrassen uit de Riss-ijstijd.