Winkelmand

Château-Grillet

Château-Grillet

Inleiding

De wijngaard strekt zich uit over 2 gemeenten in het departement Loire, Saint-Michel-sur-Rhône en Vérin, op de rechteroever van de rivier. Het opmerkelijk van de appellation is dat deze slechts bestaat uit één château dat één eigenaar kent. Dit verschijnsel wordt cru monopole genoemd. Grillet ligt als een enclave binnen de appellation Condrieu.

De flessen waarin Château-Grillet gebotteld wordt zijn altijd bruine flessen van 70 centiliter met gele capsules. Ze lijken veel op de slanke rijnwijnflessen.

Omdat de wijnen slechts heel beperkt ter beschikking komen en uniek zijn geworden, worden hoge prijzen per fles betaald.

Geschiedenis

Dit wijngebied bestaat al minstens sinds de Romeinse bezetting. Het wordt regelmatig geciteerd in de kronieken van reizigers (en van liefhebbers) uit de 17e en 18e eeuw! Heden ten dage behoort dit beroemde kleine domein toe aan een enkele eigenaar.

Het AOC decreet

Château-Grillet is sedert 1936 geklasseerd als AOC voor de witte wijnen.
Het alcoholpercentage moet minstens 11% bedragen.
De opbrengst mag maximaal 37 hectoliter per hectare opleveren.

De witte wijn moet voor 100% uit de viognier druif bestaan.

De Wijnen

De witte wijnen hebben een schitterende kleur die mettertijd goud verkleurd. Zijn boeket is aanvankelijk zeer bloemig en biedt na een tijdje aroma’s van honing, perzik en abrikoos. Ze zijn rijk en fluwelig in de mond en hebben de smaak van druivenbloemen en amandelen, soepel en rond, niet zurig. Ze gaan perfect samen bij zoetwatervis. De fles dient enkele uren voor het verbruik geopend te worden om hem te laten ademen, het is nog beter hem te decanteren.

Deze wijn brengt de eerste twee jaar door in de kuip of in eiken vaten en de kelders van het kasteel. Hij kan jong gedronken worden, maar hij krijgt bij het verouderen een heerlijk zachte smaak die men bij geen enkele andere wijn treft.

De oogst wordt in september binnen drie dagen binnengehaald en de druiven worden pneumatisch geperst. De gisting gedurende 15-20 dagen vindt plaats bij 25°C in geëmailleerde vaten waarin ook de malolactische gisting plaatsvindt. De wijnen worden gedurende twee jaar opgeslagen in wijnkelders, waarvan aanvankelijk gedurende zes maanden op oude houten vaten of foeders. Voor het bottelen wordt eerst gefiltreerd. Uitlevering vindt pas twee jaar na de oogst plaats.

Klimaat

Zeer warme zomers, zacht najaar, regelmatige neerslag.
Ligging: pal zuid, zeer zonnig, beschut tegen de noordenwind.

Terroir

Granietzand op steile terrassen.

Artevino's boutique wijnhuizen in Château-Grillet