Winkelmand

Weinviertel DAC

Weinviertel DAC

Het Weinviertel is het grootste wijndistrict van Oostenrijk. Het ligt in een prachtig landschap tussen de Donau en de Tjechische grens in het uiterste Noordoosten van Oostenrijk. Weinviertel heeft een fascinerende variëteit aan druivenrassen en smaakstijlen.

Onderweg door het Weinviertel vallen de kleine witte huisjes op . Vaak keurig op een rijtje en net buiten de dorpjes. Dit zijn oude wijnkeldertjes die nog steeds gebruikt worden. Er zitten vaak lange ondergrondse gangen achter waar de wijnen uit het Weinviertel onder ideale omstandigheden rijpen.

De wijnmakers uit het Weinviertel maken veel Grüner Veltiner, maar ze hebben nog veel meer te bieden. In het Westen, bij het historische handelsstadje Retz, worden vooral rode wijnen gemaakt. De wijngaarden liggen hier in een kom waar de regen vaak aan voorbij trekt. Zweigelt, Pinot Noir,Blaufränksch, Blauburger en andere typisch Oostenrijkse druiven vind je hier.

Rij je door naar de rotsige wijngaarden bij het stadje Röschitzdan kun je bij de wijnboeren vooral hun zeer mineralige Grüner Veltliners en Rieslings komen proeven.

Richting Slovakije in het Oosten, rijd je door een adembenemend groen en glooiend landschap. Hier worden veel van ‘s lands beste mousserende wijnen gemaakt.

Iets zuidelijker zijn de warme winden vanuit Noord-Hongarije van invloed op het klimaat. Wijnboeren hebben hier vooral Riesling en Traminer aangeplant. Ze maken er mooie, vaak bijzonder aromatische wijnen van.

Artevino's boutique wijnhuizen in Weinviertel DAC