Winkelmand

Saint-Joseph

Inleiding

De wijngaard strekt zich uit over ongeveer vijftig kilometer op de rechteroever van de Rhône, van Chavanay in het noorden tot Guilherand in het zuiden; 23 gemeenten in het departement Ardèche en 3 in het Loire departement.

Geschiedenis

Deze delicate en lekkere wijn werd al verhandeld in de 16e eeuw. Hij werd geschonken aan de tafel van de Franse koningen. In de 18e eeuw kreeg hij zijn huidige naam van de Jezuïeten van Tournon. Tussen 1956 en 1969 werden alle wijngaarden van dit gedeelte van de Côtes du Rhône samengevoegd en verheven tot AOC Saint-Joseph.

Het AOC decreet

Saint-Joseph is sedert 1956 geklasseerd als AOC voor de rode en witte wijnen.
Het alcoholpercentage moet minstens 10% bedragen.
De opbrengst mag maximaal 40 hectoliter per hectare opleveren.

De rode wijn moet voor minstens 85% uit de syrah druif bestaan en voor maximum 15% marsanne en roussanne. De witte wijn moet zijn samengesteld uit marsanne en roussanne.

De Wijnen

De rode wijnen hebben een volle kleur. Ze hebben een subtiel aroma van zwarte bes en framboos, met nuances van leder en zoethout op latere leeftijd. In de mond zijn zij verfijnd en hebben ze een soepele harmonieuze vorm zonder al te veel diepte. Ze hebben soms een uitstekende levensduur. Ze ontplooien zich volkomen tussen de 4 en de 5 jaar.

De witte wijnen hebben een schitterende, doorzichtige groengele kleur. Ze hebben een boeket van veldbloemen, acacia en honing. Ze proeven fris en teder, en hebben een lange afdronk. De witte wijn is uitstekend op jeugdige leeftijd (2 jaar), maar kunnen later nog beter worden.

De vinificatie voor rode wijnen geschiedt in klassieke houten kuipen, die voor witte wijnen in roestvrijstaal met goede temperatuurcontrole. Witte wijnen ontstaan na een gisting van circa vijftien dagen. Deze wijnen hoeven slechts enkele maanden opgeslagen te worden alvorens ze geconsumeerd kunnen worden. De rode wijnen ondergaan vaak een malolactische gisting en worden gedurende 10-24 maanden opgeslagen op oude eiken vaten, waarbij geregeld overgestoken moet worden.

Klimaat

Gematigd landklimaat, droge en hete zomers, regelmatige neerslag in de andere jaargetijden.

Terroir

Lichte bodems met leisteen en gneis op granieten ondergrond. Uitkijkend op het zuidzuidoosten.

Artevino's boutique wijnhuizen in Saint-Joseph