Winkelmand

Signargues

Wijngaard
Signargues is de meest zuidelijke appellation Côtes du Rhône Villages met geografische herkomstaanduiding. Hij strekt zich over 4 gemeenten uit: Domazan, Estézargues, Rochefort du Gard en Saze.

Bodemgesteldheid
Terrassen met rode kiezelstenen op zand en mergel uit  het Plioceen die door ijzer rood gekleurd zijn.

Klimaat
Met een gemiddelde hoogte van 150 meter boven de Rhône heeft het een mediterraan klimaat, warm en droog en sterk onder invloed van ?de mistral.

Geschiedenis
Signargues is bij historici goed bekend vanwege de Romeinse bezetting, veldslagen van Karel de Grote, de pausen in Avignon, en bacchusverering. Er resten nog sporen, zoals het beeldje met twee gezichten van Bacchus en Ariadne dat in het Louvre in Parijs staat en dat in het gebied door een archeoloog is gevonden.

Tegenwoordig
In 2005 werd de wijngaard tot Côtes du Rhône Villages met geografische herkomst verheven. (Besluit per 25 augustus)

Productie
Verbouwde oppervlakte (1ste oogst): 319 ha, jaarlijkse opbrengst: 12 349 hl; gemiddelde opbrengst: 40 hl per ha; maximale productie: 600 ha / 45 000 hl.

Gebruikte druivenrassen
Grenache noir 50% minimum, Syrah en/of Mourvèdre 20% minimum, andere toegestane rassen voor de appellation 20% maximum.

Minimum alcoholgehalte: 12,5%

Lets over naam…
Het woord Signargues zou volgens praktisch ingestelde deskundigen afkomstig zijn van de rosse kleur van de aarde, gemengd met de kleur van de kiezelstenen. Volgens anderen verwijst hij naar het door soldaten van Karel de Grote vergoten bloed in de strijd tegen de Moren.

Artevino's boutique wijnhuizen in Signargues