Winkelmand

Cairanne

Inleiding

Het wijngebied Cairanne ligt in het departement Vaucluse, aan de voet van het bergdorp Cairanne, zeventien kilometer ten noordoosten van Orange, ten westen van Rasteau en op tien kilometer van Gigondas. Het heeft zich sedert de 15e eeuw uitgebreid in de richting van Plan de Dieu en de vlakte van Aigues. Cairanne is een dorpje van nog geen duizend inwoners waar zeker 70% van de bewoners iets te maken heeft met de wijnbouw.

Geschiedenis

Het wijngebied ontwikkelt zich vooral in de Middeleeuwen onder de invloed van de tempeliers en later de ridderorde van Johannes de Doper van het Hospitaal van Jeruzalem.

Het AOC decreet

Cairanne werd sedert 1953 Côtes du Rhône Cairanne genoemd en in 1967 geklasseerd als Côtes du Rhône Villages Cairanne.
Het alcoholpercentage moet minstens 12,5% bedragen voor de rode en 12% voor de witte en rosé wijnen.
De opbrengst mag maximaal 42 hectoliter per hectare opleveren.
Het decreet erkent volgende appellaties: AOC Côtes du Rhône Villages Cairanne rouge, rosé en blanc.
De druivenrassen voor de rode wijnen zijn: grenache (minimum 50%), syrah en/of mourvèdre (minimum 20%). Toegelaten andere druivenrassen zijn deze van de Côtes du Rhône Villages voor maximum 20%.

De druivenrassen voor de rosé wijnen zijn: grenache (minimum 50%), syrah en/of mourvèdre (minimum 20%). Toegelaten andere druivenrassen zijn deze van de Côtes du Rhône Villages voor maximum 20%. Er wordt ook toegestaan dat voor maximum 20% gebruik wordt gemaakt van de volgende witte druivenrassen: grenache, clairette, marsanne, roussanne, bourboulenc en viognier.

De druivenrassen voor de witte wijnen zijn: grenache, clairette, marsanne, roussanne, bourboulenc en viognier. Andere witte druivenrassen, toegelaten binnen de Côtes du Rhône mogen voor maximum 20% gebruikt worden.

De Wijnen

De rode wijnen zijn paars van kleur en hebben aroma’s van klein zwart fruit en leder. Ze zijn vol van smaak, kruidig en drinken lekker weg. Ze bewaren goed en verschaffen een variatie van genoegens tijdens de rijping. Ze genieten een goede naam en worden op eiken vaten opgevoed.

De rosé wijnen hebben een intense tint en geuren fris en fruitig. Ze zijn evenwichtig en levendig in de mond. Aangeraden is om ze jong te drinken.

De witte wijnen zijn flonkerend, licht goudkleurig en hebben een fijne neus met toetsen van bloemen en planten. Ze smaken fris en elegant en moeten jong gedronken worden.

Artevino's boutique wijnhuizen in Cairanne