Winkelmand

Montsant

Dit wijngebied heeft in de herfst van 2001 op regionaal niveau de D.O. status verkregen. Deze jonge D.O. had al een zekere prestige verworven in Falset, de subzone van de D.O. Tarragona. De wijngaarden zijn gelegen in een schitterend heuvellandschap, beplant met amandel-, olijf en dennenbomen. Het gebied ligt als een soort hoefijzer om D.O. Priorato heen, maar de wijnen hebben een duidelijk eigen karakter. De productie is verdeeld tussen coöperaties en familiebodega’s, die vaak geadviseerd worden door lokaal getrainde jonge enologen.

Wijnbereiding

Rode wijnen worden gemaakt van een blend van garnacha, cariñena en internationale druivenvariëteiten van hoge kwaliteit. De cariñena druif heeft een lang rijpingspotentieel. Men produceert er ook nog traditionele aperitiefwijnen, hoewel er ook frisse witte wijnen worden gemaakt van de garnacha, die een koude gisting ondergaat in moderne stijl met chardonnay.

De wijnen

De rode wijnen zijn mediterrane wijnen, goed gebalanceerd, intense aroma’s en veel karakter – maar anders dan de “buren” in Priorato- en na korte rijping kunnen ze fluweelachtig worden. Tot voor kort waren veel van de wijnen traditioneel aperitiefwijnen; zoete wijnen en lokale “vin blanch”.

Druivensoorten

Wit: garnacha blanca, mazuelo, macabeo, moscatel, pansal, parellada, trobat
Blauw: cabernet, mazuela, garnacha, garnacha peluda, merlot, monastrell, picapoll, syrah, tempranillo
Max. opbrengst: 8000 k/ha

Het Klimaat

Er heerst een mediterraan klimaat met continentale invloeden. Droge zomers en in de herfst is de gemiddelde regenval 650 mm. Af en toe is er hagel of vorst, maar over het algemeen is dit beschermd gelegen gebied gezegend met een gelijkmatig klimaat.

Terroir

De DO bevindt zich in het zuidelijke gedeelte van Tarragona en bestaat uit 1.200 hectaren wijngaard verdeeld over 12 gemeenten. De arme, zure bodem bestaat in hoge mate uit llicorella, ijzerhoudend leisteen en verweerd leisteen. Zeer mineralig, goed water doorlatend en prima warmte vasthoudend. De wijngaarden zijn gelegen op de steile hellingen van Serra de Montalt en Serra de Montsant op een gemiddelde hoogte van 360 meter.