Winkelmand

Pénèdes

Pénèdes is met zijn meer dan 25.000 ha wijngaard is dit de grootste appellatie van Catalunya. Penedès is steeds een pionier appellatie geweest op vele gebieden : het was de eerste appellatie waar de moderne inox-vinificatiekuipen gebruikt werden alsook waar de eerste biologische wijnbouw werd geïntroduceerd.

We kunnen 2 grote gebieden onderscheiden : het in het noorden gelegen Alt Penedès met als hoofdsteden Vilafranca del Penedès en San Sadurni d’Anoia. Hier bevinden zich het merendeel van de wijndomeinen. Het wijnmaken is hier bijna volledig gefocust op het maken van Cava, het Spaanse antwoord op de Franse Champagne. De ondergrond is hier meestal rijk, bestaande uit klei met kalk en rotsen. 95% van de domeinen bevindt zich dan ook in deze subzone.

In het zuiden en ietsje hoger gelegen ligt Baix Penedès; dit deel ligt in de provincie Tarragona. De ondergrond is hier arm en minder interessant voor de cava aangezien de rendementen lager liggen. Als gebied bijna even groot, maar nochtans slechts een goeie 5% van de totale productie.