Winkelmand

Saint-Maurice

Saint-Maurice

Inleiding

De wijngaard strekt zich uit over het gehele grondgebied van Saint-Maurice-sur-Eygues, in het departement Drôme.

Geschiedenis

Het wijngebied bestond reeds in de 14e eeuw, toen het dorp in het bezit was van de Franse kroonprinsen. Reeds in de 18e eeuw waren de wijnen van Saint-Maurice befaamd.

Het AOC decreet

Saint-Maurice werd in 1953 geklasseerd als Côtes du Rhône en is sedert 1967 geklasseerd als Côtes du Rhône Villages Saint- Maurice.
Het alcoholpercentage moet minstens 12,5% bedragen voor de rode en 12% voor de witte en rosé wijnen.
De opbrengst mag maximaal 42 hectoliter per hectare opleveren.
Het decreet erkent volgende appellaties: AOC Côtes du Rhône Saint- Maurice rouge, rosé en blanc.
De druivenrassen voor de rode wijnen zijn: grenache (minimum 50%), syrah en/of mourvèdre (minimum 20%). Toegelaten andere druivenrassen zijn deze van de Côtes du Rhône Villages voor maximum 20%.

De druivenrassen voor de rosé wijnen zijn: grenache (minimum 50%), syrah en/of mourvèdre (minimum 20%). Toegelaten andere druivenrassen zijn deze van de Côtes du Rhône Villages voor maximum 20%. Er wordt ook toegestaan dat voor maximum 20% gebruik wordt gemaakt van de volgende witte druivenrassen: grenache, clairette, marsanne, roussanne, bourboulenc en viognier.

De druivenrassen voor de witte wijnen zijn: grenache, clairette, marsanne, roussanne, bourboulenc en viognier. Andere witte druivenrassen, toegelaten binnen de Côtes du Rhône mogen voor maximum 20% gebruikt worden.

De Wijnen

De rode wijnen hebben een intense kleurspiegel, met paarse weerschijn. Ze hebben een boeket dat gekenmerkt wordt door rode vruchten als hij jong is, en dat evolueert naar kruidige houtnuances met het rijpen. In de mond heeft hij een elegante, ronde vorm, een brede aanzet en een aangename finale. De wijn, die vaak steviger wordt in eikenvaten, is een goede bewaarwijn.

De rosé wijnen hebben de kleur van grenadine, hij heeft een fris boeket dat fruitig van aard is. Ze smaken betrekkelijk solide en zijn zeer verfrissend. Aangeraden is om ze jong te drinken.

De witte wijnen hebben een lichtgouden zweem. Hij laat aroma’s van perzik en abrikoos vrij . Hij smaakt zeer geparfumeerd en geurt naar viooltjes. Ze worden over het algemeen jong gedronken.

Klimaat

Mediterraan type beschermd tegen de mistral, gericht op het zuiden en het noorden.

Terroir

Kalkhoudende klei, min of meer met grindhoudend; lichtere zandige zones.

Artevino's boutique wijnhuizen in Saint-Maurice