Winkelmand

Savennières AOC

Savennières AOC

Inleiding

De appellatie Savennières bevindt zich aan de oevers van de Loire, aan de benedenloop, meer bepaald ter hoogte van Angers.
Eigenlijk houdt Savennières veel van discretie. Toch is het de onbetwiste wijnparel van de rechteroever van de Loire. De wijngaarden zijn gericht op het zuidwesten, en liggen stroomafwaarts van de samenvloeiing met de Maine. Ze bevinden zich op vier prachtige hellingen, op een smalle strook tussen het noordelijk gelegen Epiré en het westelijk gelegen La Possonnerie. De gemeente Savennières ligt pal in het midden van die strook.

Geschiedenis

Na de monniken werd de wijnbouw hier verder gezet door edelen en notabelen waaronder Graaf van Serrant. Zij vonden hier de meest ideale natuurlijke omstandigheden om te leven, maar ook om er wijn te verbouwen.
Zo gaat het hier nu reeds sedert eeuwen, op een zachtaardige wijze die eigen is aan Angers.
Het dorp Savennières heeft een stokoude origine en werd in het verleden Vicus Saponaria genoemt; Plaats van Zeep.

De wijnbouw

De AOC Savennières heeft een aangeplante oppervlakte van 140 ha.
Het AOC decreet dateert van 1952 en werd het laatst aangepast in 1996.
De witte wijnen van Savennières zijn ofwel droog, demi-sec, moelleux of zoet.
De AOC Savennières moet bestaan uit het druivenras Chenin blanc.
Het maximum rendement mag de 40 hl/ha niet overschrijden.
Manuele oogst is verplicht en het oogsten dient te gebeuren in herhaaldelijke plukbeurten.

De wijngaarden vullen de vier rotsachtigen steile berghellingen, die loodrecht op de Loire staan. De rotsachtige ondergrond zorgt ervoor dan de wijnen van de AOC Savennières de uitzonderlijke identiteit van een grote droge wijn krijgen. De wijnen hebben tegelijk sterkte en kracht in hun jeugd en worden daarna gevolgd door een zelden geziene elegantie.
De gemeente Savennières heeft twee geklasseerde crus die zich bevinden op merkwaardige rotsachtige uitsteeksels die neerstrijken op de Loire. De “Coul”e de Serrant” is 7 ha. groot. De “Roche aux Moines” ligt er dichtbij en heeft een oppervlakte van 33ha.
De wijnen die likoreus gevinifieerd worden hebben een grote aciditeit, met aroma’s van citroen en een bijzonder mooie toets van honing.

Terroir & Klimaat

In de bodem treffen we vulkanische leisteen aan en roodachtige aarde. Op sommige plaatsen ook Eolisch zand. De rotsachtige ondergrond zit soms heel dicht bij de ondergrond.

Druivensoorten

Het aangeplante druivenras bij uitstek is de Chenin Blanc.

Artevino's boutique wijnhuizen in Savennières AOC