Winkelmand

Visan

Inleiding

De wijngaard ligt helemaal binnen de gemeente Visan, in het departement Vaucluse.

Om de beste kwaliteit te bekomen, behoudt men hier alleen de druiven van wijnstokken van meer dan 50 jaar oud. Een speciale oogst wordt gerijpt in een oude kelder en wordt gedegusteerd begin juli bij de wijnfeesten. Deze ‘cuvée Marot’ is een grote wijn met een kleine productie en dus zeldzaam. Iedere liefhebber van grote wijn zal deze parel op prijs stellen.

Geschiedenis

Visan, bezit van de tempeliers, wordt Pauselijk gebied in 1317. In de kapel van Notre-Dame des Vignes (12e eeuw) draagt een van de bogen van het koor de volgende inscriptie ‘posuerunt me custodem in vinoe’…
‘Ze hebben me hier gebouwd om te waken over hun wijngaard…’ Een bestemming die toen al vast lag.

Het AOC decreet

Visan is sedert 1967 geklasseerd als Côtes du Rhône Villages Visan.
Het alcoholpercentage moet minstens 12,5% bedragen voor de rode en 12% voor de witte en rosé wijnen.
De opbrengst mag maximaal 42 hectoliter per hectare opleveren.
Het decreet erkent volgende appellaties: AOC Côtes du Rhône Visan rouge, rosé en blanc.
De druivenrassen voor de rode wijnen zijn: grenache (minimum 50%), syrah en/of mourvèdre (minimum 20%). Toegelaten andere druivenrassen zijn deze van de Côtes du Rhône Villages voor maximum 20%.

De druivenrassen voor de rosé wijnen zijn: grenache (minimum 50%), syrah en/of mourvèdre (minimum 20%). Toegelaten andere druivenrassen zijn deze van de Côtes du Rhône Villages voor maximum 20%. Er wordt ook toegestaan dat voor maximum 20% gebruik wordt gemaakt van de volgende witte druivenrassen: grenache, clairette, marsanne, roussanne, bourboulenc en viognier.

De druivenrassen voor de witte wijnen zijn: grenache, clairette, marsanne, roussanne, bourboulenc en viognier. Andere witte druivenrassen, toegelaten binnen de Côtes du Rhône mogen voor maximum 20% gebruikt worden.

De Wijnen

De rode wijnen hebben een granaatrode kleurspiegel, geïriseerd met violette schakeringen. Ze hebben complex boeket van vruchten, aroma’s van vanille en zwarte bes, een toets van truffel, teer en elegant, toetsen van een zeer mooie kwaliteit die rondheid en volheid verschaffen. In de mond ontdekken we een vrede, vaste structuur met fruitige aroma’s. De wijnen kunnen goed bewaard worden gedurende meerdere jaren.

De rosé wijnen hebben een heldere kleur met amberkleurige weerschijn en hebben een elegante, frisse neus met een lichte pepertoets. Ze zijn zeer fruitig, fluweelzacht en stevig van smaak . Aangeraden is om ze jong te drinken.

De witte wijnen hebben een flonkerende gouden kleur met groene weerkaatsingen. Zij hebben een elegante, frisse neus met een lichte pepertoets en zijn stevig en fruitig in de mond . Ze worden over het algemeen jong gedronken.

Klimaat

Mediterraan type met invloed van de mistral.

Terroir

Rode grinshoudende klei-kalk

Artevino's boutique wijnhuizen in Visan