Winkelmand

Sablet

Inleiding

De wijngaard is volledig gelegen op het grondgebied van de gemeente Sablet, in de Vaucluse. Het wijngoed paalt aan dat van Gigondas in het noorden van de Dentelles de Montmirail.

Sablet is afkomstig van ‘sable’ want het dorp is gebouwd op saffer, een soort verhard zand.

Geschiedenis

Sablet, dat ooit het bezit was van de Graven van Toulouse, kende een eerste bloei op het gebied van wijnbouw onder deze heerschappij. In de 14e eeuw bevestigden de Pausen van Avignon, de toenmalige eigenaars van de streek, deze roeping.

Het AOC decreet

Sablet werd sedert 1974 geklasseerd als Côtes du Rhône Villages Sablet.
Het alcoholpercentage moet minstens 12,5% bedragen voor de rode en 12% voor de witte en rosé wijnen.
De opbrengst mag maximaal 42 hectoliter per hectare opleveren.
Het decreet erkent volgende appellaties: AOC Côtes du Rhône Sablet rouge, rosé en blanc.
De druivenrassen voor de rode wijnen zijn: grenache (minimum 50%), syrah en/of mourvèdre (minimum 20%). Toegelaten andere druivenrassen zijn deze van de Côtes du Rhône Villages voor maximum 20%.

De druivenrassen voor de rosé wijnen zijn: grenache (minimum 50%), syrah en/of mourvèdre (minimum 20%). Toegelaten andere druivenrassen zijn deze van de Côtes du Rhône Villages voor maximum 20%. Er wordt ook toegestaan dat voor maximum 20% gebruik wordt gemaakt van de volgende witte druivenrassen: grenache, clairette, marsanne, roussanne, bourboulenc en viognier.

De druivenrassen voor de witte wijnen zijn: grenache, clairette, marsanne, roussanne, bourboulenc en viognier. Andere witte druivenrassen, toegelaten binnen de Côtes du Rhône mogen voor maximum 20% gebruikt worden.

De Wijnen

De rode wijnen hebben een diepe, dicht granaatrode kleurspiegel, met kersrode weerkaatsingen. Ze hebben aroma’s van rode vruchten, daarna viooltjes en tenslotte zwarte bes. Van smaak zijn de wijnen breed gevormd, rond, goed gestructureerd, doch gedomineerd door een toets van elegantie en verfijning. Het zijn goede bewaarwijnen, die kruidige aspecten ontwikkelen bij het rijpen.

De rosé wijnen hebben tinten van aardbei en framboos. Ze hebben een fruitig boeket met een toets van framboos die lang blijft hangen, ze zijn krachtig, ronde en warm in de mond. Aangeraden is om ze jong te drinken.

De witte wijnen zijn lichtgeel met gouden tintelingen. Ze geuren naar groene appels, citrusvruchten en bloemen, ze zijn fris in de mond met enkele fruitige toetsen. De afdronk is vaak kruidig met kaneel en vanille. Ze worden over het algemeen jong gedronken.

Klimaat

Mediterraan klimaat met invloed van de mistral.

Terroir

Zandachtige bodem met ontkalkte rode klei, gemengd met keien van diverse afmetingen. Sommige bodems zijn bezaaid met greskeien.