Winkelmand

Rochegude

Inleiding

De wijngaard strekt zich uit over het gehele grondgebied van één gemeente, nl. Rochegude in het zuiden van het departement Drôme. Het AOC gebied ligt op de linkeroever van de Rhône ten noorden van Orange.

Geschiedenis

De wijngaarden van Rochegude werden reeds geapprecieerd in de Romeinse tijd (een decreet van keizer Domitianus maakt er reeds gewag van). Sindsdien hebben ze steeds wijnen met een goede faam voortgebracht. In de 18e eeuw geeft de markies van Acqueria een nieuwe impuls aan het wijngoed en verbetert de kwaliteit.

Het AOC decreet

Rochegude werd sedert 1967 geklasseerd als Côtes du Rhône Villages Rochegude.
Het alcoholpercentage moet minstens 12,5% bedragen voor de rode en 12% voor de witte en rosé wijnen.
De opbrengst mag maximaal 42 hectoliter per hectare opleveren.
Het decreet erkent volgende appellaties: AOC Côtes du Rhône Villages Rochegude rouge, rosé en blanc.
De druivenrassen voor de rode wijnen zijn: grenache (minimum 50%), syrah en/of mourvèdre (minimum 20%). Toegelaten andere druivenrassen zijn deze van de Côtes du Rhône Villages voor maximum 20%.

De druivenrassen voor de rosé wijnen zijn: grenache (minimum 50%), syrah en/of mourvèdre (minimum 20%). Toegelaten andere druivenrassen zijn deze van de Côtes du Rhône Villages voor maximum 20%. Er wordt ook toegestaan dat voor maximum 20% gebruik wordt gemaakt van de volgende witte druivenrassen: grenache, clairette, marsanne, roussanne, bourboulenc en viognier.

De druivenrassen voor de witte wijnen zijn: grenache, clairette, marsanne, roussanne, bourboulenc en viognier. Andere witte druivenrassen, toegelaten binnen de Côtes du Rhône mogen voor maximum 20% gebruikt worden.

De Wijnen

De rode wijnen zijn fel schitterend en granaatappelrood. Ze hebben aroma’s van zwarte vruchten en perzikpitten. Ze zijn soepel en warm, en rond in de mond. Het zijn stevige wijnen die bestemd zijn om lang bewaard te worden.

De rosé wijnen hebben een intense kleur met lila zweem. Ze hebben een krachtig boeket van rood fruit, aalbes en framboos. In de mond smaakt hij krachtig en fluweelzacht, en heel lichtjes zuur. Aangeraden is om ze jong te drinken.

De witte wijnen hebben een lichtgouden tint en geuren naar de bloem van kamperfoelie. Ze smaken fruitig en hebben een lichte bloemensmaak. Ze worden over het algemeen jong gedronken.

Klimaat

Klassiek mediterraan type met invloed van de mistral.

Terroir

De bodem bevat rode klei en heeft licht, doorlatende greskeien en kiezelhoudende stroken.

Artevino's boutique wijnhuizen in Rochegude