Winkelmand

Carnuntum

Het Oostenrijkse wijndistrict Carnuntum ligt ten Oosten van Wenen, tegen de Slowaakse grens. Er werd al in de Romeinse tijd wijn gemaakt. De grond – met veel leem, kalk en löss – de overvloedige zonneschijn, beschutting van het leithagebergte en de warme wind van de Noord-Hongaarse vlakte bieden mooie omstandigheden voor rode wijnen.

De meeste rode wijnen uit de bijna 1000 hectare wijngaarden van Carnuntum worden verkocht onder de naam Rubin Carnuntum. Op het etiket prijkt dikwijls een afbeelding van de Heidentor, een oude Romeinse poort waar je langs rijdt op de (oude) weg van Wenen naar Bratislava. De poort is het symbool van de regio.

De wijnen uit Carnuntum worden voornamelijk gemaakt van de Blaufränkische druif en de Zweigelt, dikwijls gemengd met internationale druiven als de Cabernet Sauvignon en de Merlot. Verschillende wijnboeren uit Carnuntum maken een uitstekende witte Grüner Veltliner.

De wijnbouw in Carnuntum stamt uit de tijd van de Kelten, enkele eeuwen voor onze jaartelling. Maar vooral in de Romeinse tijd werd Carnuntum een belangrijk wijndistrict. De regio lag op een strategisch belangrijke plek voor Romeinse campagnes tegen de barbaarse Germanen in het Noorden. Het werd een militair hoofdkwartier voor de regio. De duizenden hier gelegerde soldaten dronken de wijn uit de omringende wijngaarden.