Winkelmand

Ribera del Guadiana

Ribera del Guadiana

Ribera del Gaudiana kreeg in 1998 zijn D.O. status. Het ligt in het westen van Centraal-Spanje, tegen de Portugese grens. De naam betekent “het extreme land aan gene zijde van de Duero” en gaat terug tot de tijd dat dit gebied bijna letterlijk het niemandsland vormde tussen Spanje en de moorse Kalifaten van Andalucía.

Extremadura heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een landbouwparadijs. Alles wat te verbouwen valt groeit hier: kurk, olijven, tabak, katoen, granen en natuurlijk ook wijnstokken. Verder is er veel veeteelt: schapen, varkens en geiten. De legendarische chorizo en jamón Iberico zouden oorspronkelijk hier vandaan komen. De hoofdstad van Extremadura is Merida.
Wat de productie van bulkwijn betreft, komt Extremadura van alle Spaanse autonomias op de vierde plaats. Toch is dit gebied voor de meeste wijnliefhebbers onbekend terrein. Dat komt omdat het merendeel van deze bulkwijnen zwaar en koppig zijn en dus alleen geschikt voor destillatie. Maar de vervaardigde sterke dranken zijn wel van uitstekende kwaliteit en worden gebruikt voor het maken van Brandy de Jerez.

Gastronomie

Naast de jamón Iberico (vooral de klassieke ‘pata negra’ (zwartpoot van wild varken) en chorizo, is Extremadura bekend om zijn schapen en geiten. U kunt hier dus naar hartelust cordero en cabrito eten, gegrild, gebakken, gestoofd of op een andere manier bereid. We bevinden ons hier al een stuk zuidelijker dan het andere schapenland (Castilla-León, País Vasco, La Rioja en Aragón) en dicht bij de Portugese grens. De nabijheid van Portugal verklaart misschien de wat kruidigere en pikantere kookstijl, Andalusischer misschien. Lam en geit kunnen met allerlei garnituur worden opgediend, van paprika’s tot laurierblaadjes, of ze worden verwerkt in een stoofpotje met tomaten, knoflook en zwarte peper.
De lokale kazen van Cáceres zijn: de geitenkazen ‘Gata-Hurdes’,’ La Vera’, ‘Acahuche’, ‘Ibores’ en de schapenkaas ‘Cáceres’. In Badajoz worden de geitenkazen ‘La Siberia’ en ‘Quesailla’ en de schapenkaas ‘La Serena’ gemaakt.

Samenvatting

Autonomia Extremadura Provincies: Badajoz, Cáceres D.O. gebieden: D.O. Ribera del Guadiana VC (Vino Comarcal)gebieden: Azuaga en La Serena (Badajoz) Cilleros (Cáceres)
Wie dit onbekende deel van Spanje voor de eerste keer bezoekt, zal aangenaam verrast worden. Je vindt er mooie steden als Badajoz, Cáceres en Trujillo, bekend uit de geschiedenis van de Conquistadores in de 16º en 17º eeuw. Je vindt er ook een grote verscheidenheid aan landbouwgewassen. Extremadura is vooral bekend om zijn kurkeiken en olijfbomen, en die zijn er inderdaad. Maar een andere verrassing is het landschap van glooiende heuvels, afgewisseld met hoogvlakten, waar veel verschillende gewassen verbouwd worden. Dan zie je graanvelden, dan weer tuinbouwproducten, dan weer veeteelt-bedrijven of wijngaarden. Deze afwisselende landbouwactiviteiten zijn het bewijs van de terugkerende welvaart in deze provincies, vlak tegen de Portugese grens.
De wijnen zijn het bewijs van de groeiende welvaart. Zij trekken al sinds enige tijd de aandacht van zowel handel als consument. In mei 1997, kreeg dit gebied zijn D.O. status, en het is zeker een van de belangrijkste aanwinsten van de laatste jaren.
De Consejo Regulador heeft besloten een overkoepelende D.O. te creëeren, met 6 specifieke sub-zones. Dit is een vrij ongewone procedure voor Spanje, en deze infrastructuur zal zeker nuttig zijn voor de D.O. Ribera de Guadiana. Sinds 1990 worden de verschillende wijnen al geproduceerd als Comarcas Vinícolas Vino de la Tierra Extremadura.
De zes sub-zones zijn: Tierra de Barros (Badajoz)

Tierra de Barros, een gebied van 55.000 ha in de provincie Badajoz en grenzend aan Portugal, kreeg zijn D.O.p in 1979. Daarvoor al moedigden de autoriteiten de plaatselijke boeren aan om hun wijngaarden te vernieuwen met hoogwaardige druiven met een lagere opbrengst. De wijngaarden van Tierra de Barros liggen aan beide zijden van de rivier Guadiana, die richting Portugese grens stroomt, op een hoogte van 300 tot 350 m. Het landschap is vrij vlak met enkele glooiende heuvels en de bodem bestaat uit dikke, vruchtbare, rood-bruine mediterrane aarde op een modderachtige kleilaag (‘barro’ in het Spaans) met een Miocene ondergrond onder 84% van het land. VdlT Cañamero (Cáceres) Dit is een klein gebied van ongeveer 1.200 ha in de Sierra de Guadalupe, rond de stad Cañamero, in de provincie Cáceres, ongeveer halverwege Badajoz en Toledo. 90% van de wijn wordt in de stad Cañamero zelf geproduceerd. De wijngaarden zijn op de bergflanken op leibodems aangeplant of op alluviale bodems in de valleien van de rivieren Guadalupejo, Silvadillos en Ruecas, op een hoogte van 600 tot 800 meter. De wijnproductie is voornamelijk in handen van oude, gevestigde familiebedrijven.

VdlT Matanegra (Badajoz) Dit is een veel groter gebied (ongeveer 8.000 ha) gelegen rond het stadje Zafra in de provincie Badajoz, ongeveer dertig km ten zuiden van Almendralejo. Evenals Cañamero, is ook hier de wijnproductie in handen van familiebedrijven.

VdlT Montanchez (Cáceres) Montánchez is een gebied van ongeveer 4.000 ha, gelegen rond het stadje met dezelfde naam, in de provincie Cáceres, op ongeveer zeventig km ten noordoosten van Badajoz. Het is een gebied met heuvels en valleien, met een goede, bruine, licht-zure bodem. Het klimaat is continentaal: zeer hete zomers, milde winters en een gemiddelde neerslag van 500 á 600 mm per jaar. Het merendeel van de wijngaard bestaat uit oude stokken. Er staan trouwens ook olijf- en vijgenbomen in en vlakbij de wijngaarden.

VdlT Ribera alta del Guadian (Badajoz) Letterlijk vertaald betekent de naam “hoge oever van de Guadiana”. Dit gebied van 8.500 ha, is gelegen rond de steden Don Benito en Villanueva de la Serena, in de provincie Badajoz, op zo’n 120 km stroomopwaarts van de stad Badajoz.

VdlT Ribera baja del Guadiana (Bajajoz) Letterlijk vertaald betekent de naam “lage oever van de Guadiana”. De rivier Guadiana vormt gedeeltelijk een natuurlijke grens tussen Spanje en Portugal en het gelijknamige wijngebied ligt op het raakpunt van de rivier en de grens, net ten westen van de stad Badajoz die zelf ook deel uitmaakt van deze wijnstreek, die zo’n 7.000 ha. wijngaard bezit.

Klimaat

Het klimaat is continentaal, met wat vochtige invloeden van de Atlantische Oceaan. Twee rivieren en hun zijrivieren voorzien de streek van water: de Taag in het noorden en de Guadiana, die door het hart van de streek stroomt. De gemiddelde temperatuur is zo’n 16º C, met maxima van 45º en minima van 5º. Er valt gemiddeld 410 mm regen per jaar. De grond is er rijk, vooral klei, rood-buin zand met wat kalksteen in goed verzorgde wijngaarden, waar de stokken voornamelijk volgens het gobelet (en vaso) systeem worden verbouwd.

Wijnen

De streek is bekend om zijn jonge, frisse en knisperende wijnen, die zeer veel waar voor hun geld bieden. 80% van de wijngaard is beplant met inheemse witte druivenvariëteiten, maar er worden nieuwe druiven geïntroduceerd. Behalve cabernet sauvignon, chardonnay en sauvignon blanc, wordt de verbouwing van cencibel (tempranillo), garnacha en viura aangemoedigd, en er zijn experimenten gaande met merlot, syrah, chenin blanc en verdejo.
De witte Pardina is wijd verbreid en geeft een hoge opbrengst. Deze druif lijkt beter dan men in het verleden dacht en het is heel goed mogelijk dat het een interessante variëteit blijkt te zijn. Ook heel belangrijk zijn de uitstekende resultaten die men bereikt met tempranillo (of cencibel), vooral in crianza wijnen, van 6 tot 30 maanden. De afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd. De meeste bodegas hebben hun ouderwetse tinajas ingeruild voor een moderne roestvrijstalen uitrusting, en zij beschikken over de modernste wijnbereidingstechnologie. Er zijn 27 bodegas (groot en klein), die hun wijn steeds vaker zelf bottelen.

Artevino's boutique wijnhuizen in Ribera del Guadiana