Winkelmand

Gavi DOCG

De oorsprong van de naam Gavi, en dan hebben we het net zo goed over de stad als over de wijn, is gehuld in een waas van liefde en passie. Het verhaal lijkt te zijn geïnspireerd door Prinses Gavia, een vrouw met prachtig blond haar die waarschijnlijk de dochter was van Clodomir, Koning van Frankrijk. Zij huwde op extreem jonge leeftijd en tegen de wil van het koninklijk hof. Ze vluchtte samen met haar echtgenoot en hun zwerftochten brachten hen naar de heuvels tussen Liguria en Piemonte, precies waar het hedendaagse Gavi is gelegen. De twee jonge geliefde besloten hun zwerftochten op te geven, hoewel ze door de ridders van het Franse Hof werden achtervolgd. Hun smeekbede voor vrijheid kende een gunstige afloop dankzij de interventie van de paus en de koningin van de Goten. Gavia en haar echtgenoot vestigden hun residentie op de heuvels van Gavi en heersten vele jaren met voorzorg en onbaatzuchtigheid.

Afgezien van de legende komt de naam Gavi en zijn wijn voor in tal van geschiedkundige documenten. De eerst gekende verwijziging naar het kasteel van Gavi dateert van 973. Aan het einde van de 11de eeuw wordt het gebied een markizaat dat nauwe banden onderhield met Genua. Tot na de eerste helft van de 19de eeuw zouden beide steden dezelfde lotgevallen en dynastieën delen.

Ondanks de daaropvolgende inlijving van Gavi bij Piemonte behielden de bewoners van de zone sterke herinneringen aan de regio aan de zee. Tegenwoordig leeft Gavi, in de vallei van de Lemme, het leven van een grensgebied met hooghartige trots, zich bewust van de onuitwisbare sporen van de historische gebeurtenissen.

Net als zijn grondgebied is ook de Gavi een wijn van een grensgebied. De drank onderging immers de invloed van de wisselvalligheden van Ligurië en zijn heersers. Bovendien beschrijven heel wat historische en legendarische referenties de stad als de vriend van potentaten als Karel V en Napoleon Bonaparte.

De best gedocumenteerde geschiedenis van de wijn begint echter met de periode die aansloot op de phylloxera epidemie, de heraanleg van de wijngaarden en de gestadige expansie van Cortese, een ras met volumineuze kegelvormige trossen, met ronde bessen van een gele en heldergroene kleur, aldus de beschrijving die in 1870 door de ampelografen Demaria en Leardi werd gepubliceerd.

De Gavi die uitsluitend van druiven van het Corteseras wordt geproduceerd, werd bij het Decreet van de President (DPR) voor het eerst als een premium en prestigieuze wijn wettelijk erkend. Op dat ogenblik verwierf de wijn de DOC status. Het Ministerieel Besluit (DM) van 19 juli 1998 kende de kwaliteit een verdere erkenning toe, namelijk de Denominazione di Origine Controllata e Garantita.

In een regio als Piemonte die sterk in het teken staat van de productie van rode wijnen ging Gavi in het oenologische kader enige tijd door als het meest betekenisvolle voorbeeld van “de andere helft van het paradijs.” De vaardigheid van de wijnbouwers en de toewijding van de wijnhandelaars zorgden ervoor dat het beste uit de trossen van de Cortese naar boven werden gehaald: een strogele kleur met een mooie intensiteit en talrijke groenachtige reflecties, een opmerkelijke aromatische geur met het parfum van amandelen en hazelnoten, citroen en salie en een droge, elegant gestructureerde, warme en persistente smaak.

Afgezien van de stille versie is de Gavi ook verkrijgbaar in twee andere types, een sprankelende en een volwaardig mousserende wijn, die beide volgens de betreffende voorschriften van de wet worden geproduceerd. Aan tafel vormt deze wijn het ideale gezelschap voor aperitiefhapjes, in het bijzonder dan verse en gerijpte salami, hapjes op basis van vis of zeevruchten, maar ook bereid van wit vlees en groenten. Verder laat deze wijn zich ook vlotjes drinken bij voorgerechten, in het bijzonder dan de meest delicate en elegante zoals de risotto al Gavi.

Deze wijn wordt traditioneel ook geschonken bij gerechten met een stevige structuur, gaande van gebakken gerechten over omelet, groententaarten, foccacia, cima, stoofpotjes van kip en andere bereidingen. Dit zijn stuk voor stuk gerechten die hun thuisbasis hebben in het wijnbouwgebied, een plaats waar magie zorgde voor een perfecte harmonie tussen wijn en voedsel.