Winkelmand

Séguret

Inleiding

De wijngaard strekt zich uit over de gemeente Séguret, aan de voet van de Dentelles de Montmirail, in het departement Vaucluse.

Geschiedenis

Séguret heeft zijn roeping als wijngebied al in de 13e eeuw ontwikkeld, onder de heerschappij van de Graven van Toulouse en later de Prinsen van Orange. Een wijngilde wordt opgericht in 1685. Een originele bijzonderheid : de leider ervan was een vrouw, vrouwelijke baljuw.
De wijnboeren van Séguret hebben het wijnbroederschap in 1985 in ere hersteld onder de naam : Confrérie des Chevaliers du Gouste-Séguret Compagnons de Saint-Vincent.

Het AOC decreet

Séguret is sedert 1967 geklasseerd als Côtes du Rhône Villages Séguret.
Het alcoholpercentage moet minstens 12,5% bedragen voor de rode en 12% voor de witte en rosé wijnen.
De opbrengst mag maximaal 42 hectoliter per hectare opleveren.
Het decreet erkent volgende appellaties: AOC Côtes du Rhône Séguret rouge, rosé en blanc.
De druivenrassen voor de rode wijnen zijn: grenache (minimum 50%), syrah en/of mourvèdre (minimum 20%). Toegelaten andere druivenrassen zijn deze van de Côtes du Rhône Villages voor maximum 20%.

De druivenrassen voor de rosé wijnen zijn: grenache (minimum 50%), syrah en/of mourvèdre (minimum 20%). Toegelaten andere druivenrassen zijn deze van de Côtes du Rhône Villages voor maximum 20%. Er wordt ook toegestaan dat voor maximum 20% gebruik wordt gemaakt van de volgende witte druivenrassen: grenache, clairette, marsanne, roussanne, bourboulenc en viognier.

De druivenrassen voor de witte wijnen zijn: grenache, clairette, marsanne, roussanne, bourboulenc en viognier. Andere witte druivenrassen, toegelaten binnen de Côtes du Rhône mogen voor maximum 20% gebruikt worden.

De Wijnen

De rode wijnen hebben een robijnrode naar kersenrode kleur. Ze hebben een fruitig boeket met nuances van amandelen en tabak. Ze hebben een fruitige ronde smaak. De wijnen zijn na 5 jaar op hun best.

De rosé wijnen hebben een frisse frambozentint en heeft een zeer frisse neus. Ze zijn licht en elegant van smaak . Aangeraden is om ze jong te drinken.

De witte wijnen hebben een lichtgouden kleur. Hij heeft een frisse neus en een lichte, elegante smaak. Ze worden over het algemeen jong gedronken.

Klimaat

Mediterraan type met invloed van de mistral.

Terroir

Hellingen van kleihoudende kalksteen en grindrijke terrassen

Artevino's boutique wijnhuizen in Séguret