Winkelmand

Roaix

Inleiding

Het wijngebied van Roaix zit ingesloten tussen de wijnvelden van Rasteau en Séguret, en strekt zich uit over het grondgebied van de gelijknamige gemeente in het departement Vaucluse.

Geschiedenis

In de 12e eeuw stichtten de tempeliers een Commanderij Roaix. De wijn werd verbouwd op hun gronden. Na de ontbinding van de orde werd Roaix pauselijk bezit. Onder deze heerschappij kende de wijnbouw een nieuwe bloei.

Het AOC decreet

Roaix werd sedert 1967 geklasseerd als Côtes du Rhône Villages Roaix.
Het alcoholpercentage moet minstens 12,5% bedragen voor de rode en 12% voor de witte en rosé wijnen.
De opbrengst mag maximaal 42 hectoliter per hectare opleveren.
Het decreet erkent volgende appellaties: AOC Côtes du Rhône Villages Roaix rouge, rosé en blanc.
De druivenrassen voor de rode wijnen zijn: grenache (minimum 50%), syrah en/of mourvèdre (minimum 20%). Toegelaten andere druivenrassen zijn deze van de Côtes du Rhône Villages voor maximum 20%.

De druivenrassen voor de rosé wijnen zijn: grenache (minimum 50%), syrah en/of mourvèdre (minimum 20%). Toegelaten andere druivenrassen zijn deze van de Côtes du Rhône Villages voor maximum 20%. Er wordt ook toegestaan dat voor maximum 20% gebruik wordt gemaakt van de volgende witte druivenrassen: grenache, clairette, marsanne, roussanne, bourboulenc en viognier.

De druivenrassen voor de witte wijnen zijn: grenache, clairette, marsanne, roussanne, bourboulenc en viognier. Andere witte druivenrassen, toegelaten binnen de Côtes du Rhône mogen voor maximum 20% gebruikt worden.

De Wijnen

De rode wijnen zijn fel schitterend, met helder robijnrode tinten. Ze hebben fruitige en kruidige aroma’s. Ze zijn soepel te drinken, fluwelig met discrete tannines en krachtige aroma’s van rood fruit. Ze worden jong gedronken of na een korte inrijpingsperiode van 4 à 5 jaar.

De rosé wijn heeft de kleur van aalbessen en hebben een fruitig, doch lichtjes zuur boeket. Hij geeft een verfrissende smaak en is zeer fruitig. Aangeraden is om ze jong te drinken.

De witte wijnen hebben een heldergroene glans en zijn levendig en fris van neus. In de mond hebben ze een subtiel bloemenaroma, ze zijn evenwichtig en hebben een aangename frisheid. Ze worden over het algemeen jong gedronken.

Klimaat

Klassiek mediterraan type met invloed van de mistral.

Terroir

Met keien bezaaide terrassen en hellingen met rode en ontkalkte klei.

Artevino's boutique wijnhuizen in Roaix