Winkelmand

Condrieu

Inleiding

De wijngaard strekt zich uit over 7 gemeenten en 3 departementen, Rhône, Loire en Ardèche, op de rechteroever van de Rhône en heeft een lengte van 18 kilometer. De AOC Condrieu is genoemd naar de gelijknamige plaats. De naam is afgeleid van ‘coin des ruisseaux’ omdat in Condrieu drie beekjes in de Rhône stromen.

Er kan niet mechanisch geoogst worden vanwege de steile hellingen.

Geschiedenis

In Condrieu werden beroemde matrozen gerekruteerd, die van vader op zoon tussen “Koninkrijk en Keizerrijk” voeren. Later vestigden de kuipers, die de geijkte vaten maakten die in de Côte-du-Rhône gebruikt worden, zich in Condrieu. In de 15e eeuw luisterde de wijn van Condrieu de feesten op en werd hij aangeboden aan edellieden.

Het AOC decreet

Condrieu is sedert 1940 geklasseerd als AOC voor de witte wijnen.
Het alcoholpercentage moet minstens 11% bedragen.
De opbrengst mag maximaal 37 hectoliter per hectare opleveren.

De witte wijn moet voor 100% uit de viognier druif bestaan.

De Wijnen

De witte wijnen hebben een lichtgouden kleur met gulden weerschijn. Ze hebben een krachtig boeket van veldbloemen, violetjes, iris en abrikoos. Ze zijn zacht en fluwelig in de mond en hebben de smaak die lang fris nablijft en een mooie, lange afdronk. Ze gaan perfect samen bij alle visbereidingen en foie gras. Het beste is om de wijn koel, doch niet te koud te drinken.

Deze wijn kan jong gedronken worden, maar kan evenzeer enige jaren bewaard worden. Het oogstjaar 1990 ‘vendange tardive’ is exceptioneel!

Volrijpe druiven worden na de oogst meestal niet ontsteeld en slechts licht gekneusd. Voor het persen wordt door veel wijnboeren eerst kort gemacereerd bij 15°C. Na het persen wordt vergist bij een temperatuur van 16-18°C. de gisting vindt plaats in houten vaten of modern in roestvrijstalen tanks. Of malolactische gisting plaatsvindt is afhankelijk van de weersomstandigheden in het oogstjaar. De verdere opslag van de wijn gedurende zes tot twaalf maanden geschiedt in roestvrijstaal, beton of eikenhouten vaten. Vroeger werd na opleg gebotteld in een speciale fles van geel glas, de ‘flûte de Condrieu’, tegenwoordig bottelt men in gewone flessen.

Klimaat

Gematigd landklimaat, droog en warm in de zomers, regelmatige neerslag in de andere jaargetijden.

Terroir

Steile, graniethoudende hellingen, die mechanische bewerking onmogelijk maken.

Artevino's boutique wijnhuizen in Condrieu