Argentinië is met ruim 200.000 hectare wijngaard verreweg de grootste wijnproducent van Zuid-Amerika.
Het voormalige bierdrinkersland Australië heeft zich geschaard in de rij van toonaangevende wijnlanden. Weinig andere landen hebben hun export de afgelopen jaren zo explosief zien groeien als datzelfde Australië. En al even weinig landen hebben zo'n spectaculaire uitbreiding van hun wijngaarden gezien als Australië.
Belgische wijnen zijn top!
Canada heeft een zekere reputatie als grootste producent in de wereld van icewines, wijnen gemaakt van in bevroren staat geplukte druiven. Het laat zelfs Duitsland met zijn Eisweine achter zich. Minder bekend is dat Canada ook de nodige wijnen van normaal geoogste druiven produceert die bij vlagen van verrassend goede kwaliteit kunnen zijn.
De Caraïben staan gekend voor hun geweldige rum!
Chili is niet het grootste wijnland van Zuid Amerika - dat is buurland Argentinië - maar het is wel toonaangevend geweest in kwaliteit en marketing. Het heeft in ieder geval het schoolvoorbeeld geleverd van een succesvolle aanpak door een 'nieuw' wijnland dat z'n productie heeft afgestemd op de behoeften van de buitenlandse markt. Dat gebeurde eind jaren '70, begin jaren '80 en werd mede ingegeven door een dalende consumptie in eigen land.
De wijnbouw in Duitsland is, ondanks de noordelijke ligging van het land naar grootte de vierde van de wijnproducerende landen in Europa. Zowel in kwantiteit als kwaliteit heeft dit land een gedegen wijneconomie. Van de jaarproductie wordt gemiddeld 20% geëxporteerd. Duitsland kent 13 kwaliteitswijnbouwgebieden. Op twee na in het voormalige Oost-Duitsland, zijn deze gesitueerd in het zuidwesten en westen. Zes ervan liggen in de deelstaat Rheinland-Pfalz. Naast de kwaliteitswijnbouwgebieden zijn er nog wijngaarden verspreid over andere delen van het land. Onder andere in het noorden van het land worden tafel- en landwijnen geproduceerd. Jaarlijks wordt er een wijnkoningin gekozen om de consument over de wijn uit deze 13 wijnbouwgebieden te informeren. Duitse wijnbouwers proberen een harmonie te vinden tussen zuur en zoet in hun wijnen. Door de tamelijk noordelijke ligging, rijpen de druiven traag en wordt er dikwijls laat geoogst.
Bekend om de goede rum.
Frankrijk is, alle concurrentie ten spijt, nog steeds het meest toonaangevende wijnland in de wereld. Het is een land met een werkelijk unieke veelzijdigheid dat tal van wijnen heeft voortgebracht die als voorbeelden dien(d)en voor de rest van de wereld: Bordeaux, Bourgogne, Champagne ... Het is alleen niet meer zo dat Frankrijk het monopolie heeft op grote wijnen. Dat ligt niet zo zeer aan Frankrijk zelf, maar aan de enorme vooruitgang van de wijnbouw in zo veel andere landen.
Griekenland geldt zo'n beetje als de bakermat van de Europese wijnbouw. Van hieruit hebben de druif en de kunst van het wijnmaken zich geleidelijk aan verspreid langs de kusten van de Middellandse Zee. Naar Oenotria, het huidige Italië bijvoorbeeld. En naar Massilia, nu: Marseille, in Zuid-Frankrijk. Toch had Griekenland tot voor kort geen al te grote faam als wijnland. Veel wijnen hadden te leiden onder gebrekkig wijnmaken. Gelukkig is de Griekse wijnbouw aan zijn lang verwachte tweede jeugd begonnen. Behalve typisch zijn de wijnen nu ook lekker.
De Grieken noemden het Oenotria, Wijnland! Een toepasselijke naam voor wat nu Italië is. Italië is immers een wijnland bij uitstek. Groot, gevarieerd en tegelijk ook onbekend.
De wijnbouw in Libanon is een van de oudste in de wereld. De moderne wijnbouw vindt voornamelijk plaats in de Bekavallei - rondom Baalbek - waar het warm en zonnig is. In 1998 waren er nog slechts vijf wijnmakerijenvan betekenis. Ondanks de vele conflicten die het land kent, wordt er jaarlijks toch nog zo’n 5 miljoen liter wijn geproduceerd in ongeveer 30.000 ha wijngaard. In 2010 werd dit gerealiseerd door ruim 30 wijnbedrijven.
De wijnbouw in Nederland is beperkt, maar groeit. De gemiddelde kwaliteit van de geproduceerde wijnen is in de loop der jaren langzamerhand verbeterd.
Cool climate viticulture, clean and green en wereldwijd toonaangevend voor Sauvignon Blanc en Pinot Noir. Zie daar het wijnland Nieuw-Zeeland in een notendop. Wel beschouwd is Nieuw-Zeeland een piepjong wijnland, zonder noemenswaardige historie. Daarin verschilt het duidelijk van 'buurland' Australië. En niet alleen daarin. Al worden de twee landen vaak in één adem genoemd, ze hebben maar weinig met elkaar gemeen. Ze liggen immers 1600 kilometer uit elkaar.
Oostenrijk is de Europese revelatie van de jaren '90! Het is een land dat momenteel onwaarschijnlijk mooie wijnen produceert in alle mogelijke stijlen. Trefwoorden: zuiverheid en karakter. Oostenrijkse wijnen onderscheiden zich door een heel eigen smaak, gecombineerd met een gemiddeld zeer hoge kwaliteit.
Portugese wijnen nemen een unieke plaats in binnen het mondiale wijnaanbod. Ze beschikken namelijk stuk voor stuk over een volstrekt eigen, authentiek karakter. Dat bijzondere karakter is gebaseerd op een samenspel van diverse factoren: uitstekende natuurlijke condities, unieke inheemse druivensoorten en oude gebruiken gecombineerd met moderne productiemethodes. Levende traditie dus.
Schotland is natuurlijk geen wijnland maar wel bekend om zijn Whiskey! De whisky producerende regio’s van Schotland zijn even divers als de Franse wijngebieden.
Slovenië is Europa in het klein: de zonnige Adriatische zee in het zuiden, landelijk laagland met authentieke dorpjes in het midden en besneeuwde Alpentoppen in het noorden. In het Oosten en in het Westen wordt wijn gemaakt. Die uit het Oosten doet Oostenrijks aan, wijn uit het Westen Italiaans. De Sloveense wijngeschiedenis dateert al van […]
Gemeten naar beplante oppervlakte is Spanje het grootste wijnland te wereld. Dat het qua volume pas op de derde plaats staat, heeft te maken met de lage opbrengsten.
Wijnbouw in de Verenigde Staten van Amerika vindt plaats van oostkust tot westkust. Het land wordt tot de nieuwe wereld wijnlanden gerekend.
Wijnbouw in het Verenigd Koninkrijk wordt al sinds de Romeinse tijd uitgeoefend. Omdat de wijngaarden in Engeland en Wales liggen spreekt men ook weleens over Engelse wijn respectievelijk Welse wijn.
Zuid-Afrika is met een traditie van meer dan drie eeuwen wijnbouw een van oudste wijnlanden in de Nieuwe Wereld.