We hebben een kleine selectie voor u gemaakt van lekkere wijnen uit {land}.
Chili – Trendsetter in kwaliteit
Chili is niet het grootste wijnland van Zuid Amerika – dat is buurland Argentinië – maar het is wel toonaangevend geweest in kwaliteit en marketing. Het heeft in ieder geval het schoolvoorbeeld geleverd van een succesvolle aanpak door een ‘nieuw’ wijnland dat z’n productie heeft afgestemd op de behoeften van de buitenlandse markt. Dat gebeurde eind jaren ’70, begin jaren ’80 en werd mede ingegeven door een dalende consumptie in eigen land.
Een echt ‘nieuw’ land is Chili eigenlijk helemaal niet. Al in de 16e eeuw plantten de Spanjaarden er de paisdruif aan. Eind 19e eeuw exporteerde Chili zelfs op vrij grote schaal wijn naar het door phylloxera zwaar getroffen Europa. De stijl van die wijn was in hoge mate geïnspireerd door Bordeaux. Rood dus, en gemaakt van druiven als cabernet sauvignon en de sinds kort herontdekte carmenère. Het succes was alleen van korte duur en het grootste deel van de 20e eeuw produceerde Chili ruwe, oxidatieve wijnen voor de weinig kritische thuismarkt. Het enorme kwaliteitspotentieel werd nauwelijks benut, maar dat is inmiddels wel anders. Chili beleeft een stormachtige tweede jeugd!
Perfecte groeicondities
Chili is een smal maar zeer langgerekt land dat ingeklemd ligt tussen het Andesgebergte in het oosten en de Stille Oceaan in het westen. De condities voor wijnbouw zijn er uitzonderlijk gunstig. Een sterk punt is het gezonde, droge klimaat met zijn vele zonlicht. Dit is niet alleen bevorderlijk voor de stofwisseling in de planten, het zorgt er ook voor dat plantenziekten nauwelijks voorkomen. Ook de beruchte phylloxera, de druifluis die in Europa bijna alle wijngaarden verwoestte, heeft hier nooit enige schade aangericht. Druivenplanten hoeven daarom niet geënt te worden op onderstokken. De droogte vormt geen enkel probleem, aangezien er smeltwater uit de Andes in overvloed is om irrigatie toe te passen. De Chileense wijngaarden zijn hoofdzakelijk aangelegd in de vlakke delen van oost-west lopende rivierdalen op vrij rijke bodems. Door al deze factoren bij elkaar groeien de planten uitbundig. In toenemende mate worden nu ook wijngaarden op hellingen aangeplant. Lastiger te exploiteren, maar wel een belangrijke factor voor het produceren van betere wijnen.
Gebieden
De Chileense wijngebieden liggen verspreid over vele honderden kilometers. De eerste die ontwikkeld werden liggen in het midden van het land, ten zuiden van de hoofdstad Santiago. Ze maken deel uit van de grote Valle Central (Central Valley) tussen het kustgebergte en de Andes.
Namen om op te letten zijn o.a. Maipo, Colchagua, Rapel, Curico en Maule Valley. Recentelijk zijn ook gebieden verder naar het zuiden en noorden ontdekt. In het diepe zuiden is dat Bio-Bio, ten noordwesten en noorden van Santiago zijn dat Casablanca en Aconcagua. Hoewel het in die twee laatstgenoemde gebieden theoretisch wat warmer zou moeten zijn, is dat niet het geval. Mist van de Stille Oceaan zorgt namelijk voor de gewenste afkoeling.
Steeds meer variatie
Chili scoorde tot nu toe vooral met zuivere, rechttoe-rechtaanwijnen. Cabernets vooral, maar ook chardonnays, merlots en sauvignons. Solide wijnen voor een scherpe prijs. De Chilenen willen echter van het goedkope imago af en proberen dat te doen op diverse manieren. Door wijnen met meer complexiteit te produceren, door meer nadruk te leggen op specifieke herkomst en door meer variatie in hun assortiment aan te brengen. Dat lukt alledrie heel aardig. Tal van bedrijven maken tegenwoordig prestigeuze topcuvées, vaak in samenwerking met bekende producenten uit Frankrijk of Californië. Voor de verbreding van het aanbod zorgen verder ook bottelingen van druiven die tot nu toe wat in de schaduw stonden. Het meest in het oog springende voorbeeld is de carmenère, die lange tijd abusievelijk is aangezien voor merlot! Chili heeft hem nu omarmd als eigen ‘nationale druif’. Ook malbec, syrah en pinot noir mogen zich verheugen in een stijgende belangstelling.
Wijnregio’s: |
Aconcagua Valley |
Aconcagua Valley ligt op ongeveer 100 kilometer van de hoofdstad Santiago en is circa 4 kilometer breed. Het gebied wordt omringd door bergen met een hoogte van 1500 meter boven zeeniveau. Deze regio is één van de beste valleien die Chili op de kaart heeft gezet op wijngebied en heeft circa 1000 hectare wijngaarden. Don Maximiano Errázuriz plantte hier in 1870 als eerste 300 hectare wijngaarden aan.
Dit gebied heeft een warm, mediterraan klimaat, waar de gemiddelde jaartemperatuur 14 graden is. Bewolking komt hier nauwelijks voor en de zon schijnt dan ook volop. Er valt jaarlijks zo’n 250 mm regen en in de maanden november tot en met april is het relatief droog. De koele nachten zorgen ervoor dat de druiven een gelijkmatige rijping ondergaan en dat het bouquet en de aromastoffen behouden blijven. Vanwege het gunstige klimaat krijgen plantenziekten, schimmels, insecten en rot nauwelijks een kans en de boeren maken dan ook geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Aconcagua Valley staat bekend vanwege de mooie wijnen die gemaakt worden van de druif cabernet sauvignon en deze druif is dan ook het meest aangeplant. Daarnaast zijn ook de druivensoorten merlot, syrah en carmenère er te vinden. |
Casablanca |
‘Chili is een plantenkas, waarvan God het dak is vergeten’. Zo drukken de Chilenen zelf graag uit dat het klimaat in Chili geweldig is voor landbouw en dus ook wijnbouw. Casablanca Valley ligt ten westen van hoofdstad Santiago, vlakbij de oceaan. De koele invloed van het zeewater zorgt ervoor dat de druiven hier meer van hun frisheid behouden. In sommige andere delen van Chili is het nl. vaak nodig de wijnen aan te zuren, vanwege het te zoete karakter.
REGLEMENTERINGEN: BODEM: KLIMAAT: |
Casablanca Valley |
‘Chili is een plantenkas, waarvan God het dak is vergeten’. Zo drukken de Chilenen zelf graag uit dat het klimaat in Chili geweldig is voor landbouw en dus ook wijnbouw. Casablanca Valley ligt ten westen van hoofdstad Santiago, vlakbij de oceaan. De koele invloed van het zeewater zorgt ervoor dat de druiven hier meer van hun frisheid behouden. In sommige andere delen van Chili is het nl. vaak nodig de wijnen aan te zuren, vanwege het te zoete karakter.
REGLEMENTERINGEN: BODEM: KLIMAAT: |
Central Valley |
Central Valley is een wijngebied in het middendeel van Chili.
REGLEMENTERINGEN: BODEM Zeer diverse bodem bestaand uit alluviale grond. Kalkrijke bodem bestaat uit zand, klei en onder andere kiezels. KLIMAAT |
Colchagua Valley |
De Colchagua Valley is gesitueerd in het zuidelijke deel van de Rapel Valley. In het hart van Colchagua Valley genieten de wijngaarden een natuurlijke bescherming van het Andesgebergte aan de ene kant en de Pacific aan de andere kant. De gemiddelde temperatuur schommelt tussen de 14 en 32 graden Celsius. Dit is de ideale temperatuur voor het verbouwen van kwaliteitswijnen.
Colchagua Valley heeft zich een reputatie verworven voor sappige en geconcentreerde wijnen van Chili. De bodem bestaat uit klei, leem, kalksteen en zand, plus enkele vulkanische gebieden. Daarnaast heeft Colchagua veel zonuren, weinig regen en koele nachten. Het grote verschil in dag- en nachttemperatuur maakt dat schimmels als meeldauw hier niet voorkomen. Irrigatie gebeurt in dit gebied met smeltwater van de gletsjers van de Andes. Het gebied heeft circa 22.000 hectare aan wijngaarden en de druivensoort Cabernet sauvignon is er het meest aangeplant, gevolgd door merlot en carmenère. De syrahdruif is hier pas enkele jaren geleden aangeplant, maar heeft de kaap van 1000 hectare al overschreden. |
Maipo Valley – Isla de Maipo |
De Maipo Vallei is in Chili het gebied met de langste wijnbouwtraditie. Het wordt wel eens omschreven als de bakermat van de Chileense wijnhandel. Hier stond ook de eerste commerciële wijngaard, in Quebrada de Macul, met de paísdruif.
De vallei ligt dwars over het land, van het Andesgebergte in de zuidelijke richting naar de Grote Oceaan. Aan de oostkant ligt Maipo ongeveer 1.000 meter en aan de westkant 500 meter boven zeeniveau. Door deze natuurlijke helling bestaan er binnen de vallei verschillen in de wijnbouw. Er heerst een warm, mediterraan klimaat met als belangrijkste kenmerken een droge zomer van december tot maart en een gemiddelde neerslag van 330 mm per jaar. De temperatuurverschillen aan de voet van de Andes kunnen in de loop van het wijnseizoen oplopen tot 20 °C. Men vindt hier vooral de bekende rode druiven zoals cabernet sauvignon, merlot, syrah en carmenère. De wijnen smaken elegant en klassiek, en vooral de cabernet sauvignon en syrah hebben een constante hoge kwaliteit. |
Maule Valley |
De Maule Valley is gesitueerd in het zuidelijke deel van de centrale vallei in Chili en is gezegend met een perfect wijnklimaat met zachte mediterrane trekken. Zelden is het er extreem heet of koud en de afwisseling van nachtelijke koelte en warmte overdag zorgt voor maximale ontplooiing van de fruitaroma’s in de druiven.
Parallel aan deze vallei lopen het Andesgebergte en de keten van bergen aan de kust. Hierdoor is de variatie in temperatuur tussen dag en nacht behoorlijk groot (temperatuurdaling door de koele winden van de oceaan) en deze condities zorgen voor een optimale, doch langzame rijping van de druiven. |
San Antonio |
Gebied vlakbij de Stille Oceaan. |