Winkelmand

Oostenrijk

 

Oostenrijk – Voor de fijnproevers
Oostenrijk is de Europese revelatie van de jaren ’90! Het is een land dat momenteel onwaarschijnlijk mooie wijnen produceert in alle mogelijke stijlen. Trefwoorden: zuiverheid en karakter. Oostenrijkse wijnen onderscheiden zich door een heel eigen smaak, gecombineerd met een gemiddeld zeer hoge kwaliteit. Dat hoge niveau is mede te danken aan de buitengewoon strenge wijnwetgeving en de bijbehorende kwaliteitscontrole die het land sinds 1985 kent.Wijngebieden
Wijnbouw wordt in Oostenrijk alleen maar in het noordoosten en oosten bedreven; de rest van het land is te bergachtig. het gaat respectievelijk om Niederösterreich, het Burgenland en de Steiermark.Hoewel deze gebieden hemelsbreed niet zo ver uit elkaar liggen, verschillen ze in klimatologisch opzicht vrij sterk van elkaar. Niederösterreich staat nog net onder invloed van Atlantische invloeden, het Burgenland daarentegen kent een typisch landklimaat.

Eigenzinnig wit en verrassend rood
Het merendeel van de Oostenrijkse wijnen is wit en wordt gemaakt van allerhande druivensoorten. Oostenrijks eigen, nationale witte druivensoort is de Grüner Veltliner. Hij staat in alle deelgebieden van Niederösterreich aangeplant. De wijnen ervan zijn fris, droog en aangenaam pittig. De kenmerkende lichte peperigheid omschrijft men treffend als ‘Pfefferl’.

Ook de Rheinriesling doet het ondanks zijn naam zeer goed langs de Donau. De wijn ervan is in de regel wat krachtiger en droger dan die uit Duitsland of de Elzas.

In het Burgenland staan veel Welschriesling en Chardonnay, alias Morillon, aangeplant.

Ook de rode wijnen zijn bijzonder interessant. Echte Oostenrijkse druivenrassen zijn Zweigelt, Blaufränkisch en St Laurent. Daarnaast vind je mooie wijnen van Cabernet Sauvignon, al dan niet in combinatie met Blaufränkisch, of van Pinot Noir, alias Blauburgunder. In vele gevallen is er sprake van cuvées met heel uiteenlopende samenstellingen. Oostenrijks producenten zijn namelijk vrij om te bepalen van welke druiven ze hun wijn maken.

Etikettering
De etikettering in Oostenrijk lijkt op die in Duitsland, al zijn er wel verschillen. De belangrijkste informatie komt van de naam van het herkomstgebied en van het druivenras. Verder vermeldt het etiket het kwaliteitsniveau van de wijn, dat afhangt van het suikergehalte van de druiven. In oplopende lijn onderscheidt men om te beginnen Tafelwein, Landwein, Qualitätswein en Kabinett. De lijn gaat verder met de tweede groep van Prädikantweine: Spätlese, Auslese, Eiswein, Beerenauslese, Ausbruch en Trockenbeerenauslese. Anders dan Duitsland is Kabinett hier dus geen Prädikatswein.

Het belang dat aan predikaten gehecht is overigens niet zo groot. Alleen bij edelzoete wijnen zoals Ausbruch (een lokale specialiteit uit Rust in het Burgenland), Beeren- en Trockenbeerenauslese staan ze prominent op het etiket.

De Wachau heeft een eigen type-indeling, oplopend van de lichtvoetige Steinfeder, via de Federweisser tot de krachtige Smaragd, alle droog.

Het Weinviertel was het eerste gebied in Oostenrijk met een DAC-wijn, waarbij DAC staat voor het Latijnse Districtus Austria Controllatus. Deze benaming is van toepassing op wijnen van Grüner Veltliner, dé druif van de regio, die aan bepaalde kwaliteitsnormen moeten voldoen en die als typisch voor het gebied beschouwd worden.

Een woord dat je op Oostenrijkse etiketten vrij regelmatig tegenkomt is Ried. Dat betekent zo veel als individuele wijngaard.

Ontdek de wijnregio's van Oostenrijk

Artevino's boutique wijnhuizen in Oostenrijk