Winkelmand

Slovenië

Slovenië is Europa in het klein: de zonnige Adriatische zee in het zuiden, landelijk laagland met authentieke dorpjes in het midden en besneeuwde Alpentoppen in het noorden. In het Oosten en in het Westen wordt wijn gemaakt. Die uit het Oosten doet Oostenrijks aan, wijn uit het Westen Italiaans.

De Sloveense wijngeschiedenis dateert al van voor de Romeinse tijd. In de middeleeuwen beheerste de christelijke Kerk de wijnproductie en stond de Sloveense wijn nog steeds in hoog aanzien. Na de druifluis epidemie aan het eind van de negentiende eeuw, en het communisme in de twintigste eeuw kwam ontwikkeling van de Sloveense wijnbouw vrijwel tot stilstand.

De meeste Sloveense wijnhuizen werken tegenwoordig kleinschalig. De meeste coöperaties zijn verdwenen. De kwaliteit staat hoog in het vaandel. Veel wijnmakers produceren vaak niet meer dan een paar duizend flessen per jaar. Ter vergelijking: De oppervlakte van alle Sloveense wijngaarden is vergelijkbaar met de Bordeaux, maar de productie is slechts de helft.

Doordat Slovenië op een kruispunt van historische handelsroutes ligt, kent de wijncultuur Franse, Italiaanse en Duitse invloeden. In verschillende Sloveense wijngebieden worden verschillende soorten wijnen gemaakt. Met druiven en smaakstijlen die zijn te herleiden naar de landen waarmee ze oorspronkelijk het meeste handelscontact hadden.

Wijngaarden in Primorje in het Westen van het land grenzen letterlijk aan Italiaanse wijngaarden. De wijnen zijn er vaak mee te vergelijken. In het Oosten daarentegen, liggen de Sloveense wijngaarden tegen de Oostenrijkse grens en zijn de wijnen weer goed vergelijkbaar met stijl van Steiermark.

Er worden in Slovenië verscheidene internationale druivenrassen verbouwd, zoals Sauvignon Blanc en Merlot. Maar ook inheemse Midden-Europese druivenrassen komen veel voor. Het bekendst zijn de Furmint, Malvazija, Refošk en Ribolla (in Slovenië: Rebula), die je ook over de Italiaanse grens, in Friuli vindt.

Ontdek de wijnregio's van Slovenië

Artevino's boutique wijnhuizen in Slovenië