Winkelmand

Schotland

Schotland is natuurlijk geen wijnland maar wel bekend om zijn Whiskey!

De whisky producerende regio’s van Schotland zijn even divers als de Franse wijngebieden. Er komen single malt whisky’s vandaan met onmiskenbare kwaliteiten en kenmerken op basis van locatie, klimaat en honderden jaren vakmanschap.

In de diverse karakters van de Classic Malts komen deze onderscheidende regionale verschillen tot uiting:

– Islands (Islay en Skye)  – Turf en zee

De whiskyproducerende eilanden Islay en Skye maken deel uit van de Schotse Binnen-Hebriden. Ruw, winderig en kaal: de landschappen van de eilanden leveren veelal single malt whisky’s op met sterke turf- en zeearoma’s. De Island malts zijn onmiskenbaar krachtig, vol van smaak, variërend van de herkenbare rokerigheid die ze bijna allemaal hebben tot de meer verrassende tonen zoals de zwarte peper die in Talisker voorkomt.

– Highlands – Zacht en bloemig

Dit land vol ruige bergen en uitgestrekte heidevelden staat bekend als een van de meest indrukwekkende landschappen van Schotland en is geografisch gezien de grootse whiskyproducerende regio.
Het beslaat drie grote gebieden en biedt een scala aan warme, ronde single malt whisky’s:
De westkust (West Higlands) met zijn zee-invloeden in malts als Oban.
De centrale Highlands, met de heide en de honing van Dalwhinnie, een van Schotlands hoogstgelegen distilleerderijen.
Speyside met zijn ‘Gouden Driehoek’ van distilleerderijen: deze zijn hier zodanig geconcentreerd dat hun whisky’s eigenlijk een eigen regio op zichzelf vormen.

– Speyside – Fruitig en delicaat

Meer dan de helft van de malt whiskydistilleerderijen in Schotland bevindt zich in deze regio. Speyside, het welige, vruchtbare dal van de rivier de Spey, is zonder twijfel het hart van heel malt whisky distillerend Schotland. De klassieke smaken honing, vanille en vers fruit (appels, peren) vormen hier samen prachtige whisky’s die geraffineerd en elegant zijn. Door rijping, en in het bijzonder in sherryvaten, ontwikkelen zich smaken van gedroogde vruchten en zoete specerijen.

– Lowlands – Licht en fris

Het landschap van de Lowlands wordt gekenmerkt door glooiende velden, ideaal voor het verbouwen van graan voor whisky. Het lieflijkere landschap komt tot uiting in de single malts van de regio die iets lichter van kleur en van body zijn dan die uit de Highlands. Omdat er bij het drogen van de mout nauwelijks tot geen turf gebruikt wordt zijn de whisky’s die hier gedistilleerd worden doorgaans licht en fris, aromatisch en bloemig met tonen van graan.

Artevino's boutique wijnhuizen in Schotland