Winkelmand

Portugal

Levende traditie

Portugese wijnen nemen een unieke plaats in binnen het mondiale wijnaanbod. Ze beschikken namelijk stuk voor stuk over een volstrekt eigen, authentiek karakter. Dat bijzondere karakter is gebaseerd op een samenspel van diverse factoren: uitstekende natuurlijke condities, unieke inheemse druivensoorten en oude gebruiken gecombineerd met moderne productiemethodes. Levende traditie dus.

Authentiek karakter
Wijnbouw komt vanouds in heel Portugal voor, van het hoge noorden tot het diepe zuiden, onder telkens wisselende natuurlijke omstandigheden. De variatie in smaken en stijlen is dan ook zeer groot en er is voor ieder wat wils. Rood, wit, rosé, mousserend, versterkt, je vindt het er allemaal.
Kenmerkend voor de meeste Portugese wijnen is het gegevens, dat ze assemblages zijn. Dit wil zeggen, dat ze gemaakt worden van meer dan één druivensoort. In iedere regio zijn dat weer verschillende en over het hele land staan er vele tientallen aangeplant. Soorten die je buiten Portugal nauwelijks vindt.

Wijnregio’s
Portugal omvat 33 VQPRD (Vinhos de Qualidade Produzidos em Regioes Determinadas). Desondanks benadrukken we 32 herkomst benamingen, de DOC (Denominação de Origem Controlada). Vervolgens treffen we, op een wat lager niveau, de IPR aan (Indicação de Proviniência Regulamentada). Daarna komt de streekwijn (Vinho Regial), om te besluiten met de tafelwijn (Vinho de Mesa).

Artevino's boutique wijnhuizen in Portugal