We hebben een kleine selectie voor u gemaakt van lekkere wijnen uit {land}.
Steile hellingen met wijnterrassen die tot aan de oevers van de Douro reiken, een heet Middellandse zeeklimaat en een bodem die voornamelijk uit leisteen en graniet bestaat. De Douro regio is een unieke wijnregio met bijzondere groeiomstandigheden. Al eeuwenlang leveren de wijnboeren verfijnde portwijnen aan de hele wereld. Veel wijnexperts zijn het er over eens dat de Douro regio de potentie heeft om de beste tafelwijnen van Portugal te produceren. Het is wettelijk vastgelegd dat slechts 55 hectoliter wijn per hectare voor de productie van portwijn gebruikt mag worden. De rest moet worden verkocht of worden verwerkt tot tafelwijn.
Tegenwoordig gebruiken veel van deze wijnboeren hun beste druiven voor tafelwijnen en tonen de wereld dat de regio capaciteiten heeft om wijnen van de hoogste kwaliteit voort te brengen. Niemand weet precies hoeveel verschillende druivensoorten er in de Douroregio groeien. Tegen het einde van de 19de eeuw heeft de druifluis Phylloxera de meeste wijngaarden vernietigd, maar veel soorten druiven werden opnieuw aangeplant. Vaak kan men in dezelfde aanplant verschillende druivensoorten aantreffen. De variëteit is dezelfde gebleven. Veel kenners zijn van mening dat juist de speciale mix van druiven, ongeacht de variëteit, de sleutel is tot wijn van topkwaliteit. Anderen volharden erin dat de vijf druivensoorten waar de port van wordt gemaakt de beste wijn voortbrengen. Deze soorten zijn toevallig ook de meest voorkomende druiven in de Dourovallei: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, Tinta Roriz en Tinto Cão.
De Douroregio kan worden opgedeeld in drie gebieden: Baixo Corgo, Cima Corgo en Douro Superior. Het gebied van de Baixo Corgo ligt het meest westelijk en is het koelst van de drie. Hier worden wijnen met een iets lichter karakter geproduceerd dan in de overige gebieden.
In het hart van de Douroregio ligt Cima Corgo, centraal gelegen bij het plaatsje Pinhão. Dit gebied beslaat tweederde van de regio en vertegenwoordigt 40% van de wijnproductie. Ten oosten, tegen de grens met Spanje, ligt Douro Superior. Het klimaat is hier extremer dan in andere delen van de regio.
Door de afstanden en ontoegankelijkheid binnen deze subregio liggen de wijngaarden meer verspreid. In de afgelopen jaren zijn wijnboeren zich ervan bewust geworden dat in dit gebied ook kwaliteitsdruiven kunnen worden geproduceerd.